Ázsia emelkedik, ez vár Európára is

Pozitív kezdésre lehet számítani pénteken az európai értékpapírpiacokon.
MTI-Eco, 2016. szeptember 16. péntek, 08:01
Fotó: Reuters

Csütörtökön gyenge kezdés után pozitív tartományban zártak az európai tőzsdeindexek. A brit jegybank nem változtatott a rekordalacsony alapkamaton, de jelezte, hogy az idén egy kamatvágás még lehet. Az Egyesült Államokban ugyanakkor a vártnál gyengébb makrogazdasági adatok jelentek meg, ami gyakorlatilag eloszlatta az amerikai kamatemelés lehetőségét a Fed szeptemberi ülésén. Ennek köszönhetően az amerikai tőzsdeindexek is emelkedésbe váltottak egy viszonylag iránytalan, vegyes kezdés után és nagy, egy-másfél százalékos nyereséggel fejezték be a napot.

Európában az ötven legnagyobb euróövezeti vállalat árfolyamindexe, az EuroStoxx50 0,30 százalékkal, a legnagyobb európai vállalatokat tartalmazó FTSE Eurofirst 300 index 0,55 százalékkal emelkedett csütörtökön. A frankfurti DAX index 0,51 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,85 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,07 százalék nyereséget ért el.

Amerikában a Wall Street indexei egy százalékkal, a Nasdaq piac Composite indexe pedig másfél százalékkal erősödött. A főként fejlett technológiai vállalatok részvényeit jegyző Nasdaq piac árfolyamindexének magasabb nyereségéhez nagyban hozzájárult az indexben nagy súlyozással szereplő Apple erősödése. Az Apple részvénye az új iPhone modell kedvező piaci fogadtatásának köszönhetően már a negyedik napja erősödik. Csütörtökön az árfolyam három százalékkal ment fel.

Ázsiában emelkedő indexekkel, de gyér forgalommal indították a pénteki  kereskedési napot a nyitva tartó tőzsdék, a kínai kultúrkörbe tartozó piacok, Kína, Tajvan, Hongkong és Dél-Korea ugyanis ünnep miatt zárva tartanak. Tokió az európai kezdés előtt másfél órával fél százalék nyereségben járt és hasonló mértékű erősödést mutattak a délkelet-ázsiai és dél-ázsiai piacok is.

A határidős indexjegyzések állása alapján Európában 0,2 százalék körüli emelkedésre lehet számítani a piacok nyitásakor. A tőzsdei befektetők figyelmét kiérdemlő makrogazdasági adat közzététele pénteken Európában nem várható, az Egyesült Államokban viszont a fogyasztói árak augusztusi alakulása, valamint a szeptemberi fogyasztói hangulatról a Michigan Egyetem és a Reuters hírügynökség által közösen felmérés hatással lehet az árfolyamokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK