Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét utolsó napját is a vállalati gyorsjelentések uralják, a kereskedésre érdemi hatást gyakorolni képes makroadatok nem várhatóak. Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint délután teszik közzé a januári újlakáseladási statisztikát, valamint a Michigan egyetem által az amerikai fogyasztói hangulatot tükröző index februári végleges értékét - írja az MTI.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben gyengültek a vezető tőzsdeindexek pénteken. A nyersanyagkapcsolat vállalkozások árfolyamát lefelé húzta a réz és egyéb nyersanyagok árának váratlan esése, miközben a befektetők megpróbálták értékelni Washington adó- és devizapolitikáját az újabb nyilatkozatok fényében.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön az árfolyammanipuláció nagy bajnokának nevezte Kínát, amivel nem növelte a bizalmat a világ két legnagyobb gazdaságának kereskedelmi kapcsolatai iránt. Néhány órával korábban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter első interjújában módszeres megközelítést ígért Peking árfolyampolitikájának elemzésében.

Mnuchin a CNBC-nek nyilatkozva jelezte azt is, azt szeretné, hogy az adóreformokat még az augusztusi nyári szünet előtt hagyja jóvá a kongresszus mindkét háza. A határidő kijelölése számos befektető várakozásainak megfelelt, ám csalódást okozott azoknak, akik gyorsabb változásokat és több részletet reméltek.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,46 százalékkal 19 283,00 pontra süllyedt, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,79 százalékos mínuszban, 5738,98 ponton zárt. A dél-koreai Kospi 0,64 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, míg a sanghaji index 0,01 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,35 százalékos mínuszban közelít a záráshoz.

A kőolaj világpiaci ára enyhén csökken. Közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor az észak-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 56,49 dollárba került, 9 centes, 0,14 százalékos mínuszban forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 8 centtel, 0,15 százalékkal, 54,37 dollárra csökkent.

Csütörtökön mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,42 százalékkal, 11 947,83 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index ugyancsak 0,42 százalékkal, 7271,37 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,09 százalékkal, 4891,29 pontra esett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,29 százalékkal, 3329,67 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,18 százalékkal, 1470,18 pontra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!