Ázsia felfelé tartott

A tegnapi gyengélkedést követően, újra felfele vették az irányt a vezető távol-keleti benchmarkok. Míg a hét korábbi napjain olyan hírek és adatok érkeztek, mint a japán jegybank újabb eszközvásárlási programjának bejelentése vagy a tegnapi gyenge kínai feldolgozóipari adat, addig ma üres a makronaptár, így a kereskedést a vállalati hírek mozgatják.
portfolio.hu, 2012. szeptember 21. péntek, 08:49
Fotó: Napi.hu

Makroadatok tekintetében ma nem várható piacmozgató statisztika, a hétre tervezett ázsiai jelentések már nyilvánosságra kerültek. A nagyon volatilis héten többek között a japán jegybank jelentett be, hogy bővíti az eszközvásárlási programjára fordítható forrásokat. A hír emelkedő pályára állította a távol-keleti piacokat. Ezt követően csütörtökön már egy kínai makroadat borzolta a befektetők kedélyeit, amire a tőzsdék csökkenéssel reagáltak.

Az amerikai börzéken eséssel kezdődött a kereskedés, majd a nap folyamán fokozatosan emelkedtek az irányadó indexek, végül azonban csak a Dow tudott a pozitív tartományban zárni, 0,1 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq 0,2, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb.

A javuló tőkepiaci hangulat eredményeként a távol-keleti benchmarkok már a pozitív tartományban tartózkodnak: az irányt az indiai BSE 100 mutatja, közel 2 százalékkal erősödött, míg a több éves mélypontja közelében levő Shanghai Composite 0,1 százalékkal került lejjebb.

A likviditási problémákkal küzdő Sharp 5 százalékos pluszba lendült, azt követően, hogy olyan hírek láttak napvilágot, hogy az amerikai technológiai óriás, az Intel 380 millió dollár értékben segítséget nyújthat a japán vállalatnak, az Intel azonban ezt hivatalosan is cáfolta.

A Cnooc Ltd. pénteki közleménye szerint a versenyhivatal zöld utat adott egy 15,1 milliárd dolláros ajánlatának, mely szerint a kanadai energiatársaságot, a Nexent vásárolná fel. A Nexen részvényesek már jóváhagyásukat adták, így megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások is a két fél között. A Cnooc 1,3 százalékkal került feljebb a honkongi börzén.

Az Apple fontosabb kulcspiacain elkezdte árusítani a legújabb okostelefonát, mely több a telefon forgalmazása által érintett társaságra is kedvező hatást gyakorolt: a Singapore Telecommunications 1,2, a Telstra Corp. 0,5, a China Telecom Corp. 1,1 százalékot erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK