Tokióban a japán Nikkei-225 index 2,69 százalékos, 389,41 pontos eséssel 14 097 ponton zárt. A befektetőket bizonytalanná tették a legújabb gazdasági adatok, nehéz megítélni, hogy mennyire működik Abe Sindzó japán miniszterelnök gazdaságélénkítő programja. Az infláció a negyedik egymást követő hónapja növekedett, szeptemberben 1,1 százalékkal, de ez elsősorban az importált élelmiszerek árának és az energiaimport növekvő költségeinek köszönhető.

Szöulban a dél-koreai Kospi index 0,6 százalékot, azaz 12,30 pontot gyengült és 2034 ponton zárt. A pénteki adatok szerint Dél-Koreában a harmadik negyedévben 1,1 százalékos volt a negyedéves és 3,3 százalékos az éves GDP növekedés. Mindkét adat kedvezőbb volt az elemzők által vártnál, de a tőzsdei cégek negyedéves jelentései miatt a tőzsde inkább lefelé mozgott. Az LG Electonics papírjai például 3,7 százalékot gyengültek a negyedéves jelentése miatt.

Sydneyben az ausztrál S&P/ASX 200 tőzsdeindex volt az egyetlen, amely pozitívan zárt a régióban. Az ausztrál index 0,25 százalékot, összesen 13,41 pontot emelkedett és 5386 ponton zárt. Az ausztrál tőzsde stabilan erősödött egész héten, 1,3 százalékot ment feljebb múlt péntekhez képest és ötéves csúcsra jutott. Az ausztrál tőzsdén tapasztalt optimizmus a kínai gazdaság teljesítményének volt köszönhető, úgy látszik Kínában erősödik a gazdaság, ez pedig jó hír Ausztrália számára, mert Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere.

A tokiói zárás idején Kínában még nyitva tartó sanghaji tőzsdeindex 0,91 százalékos esésben volt, a hongkongi Hang Sen 40 tőzsdeindex 0,67 százalékos gyengülést mutatott. Kínában a pénzpiacok beszűkülésének lehetősége keltett aggodalmat, illetve az ingatlanárak emelkedése. Hongkongban különösen a Great Wall Motor autógyártó részvényárfolyama esett nagyot, összesen 6,61 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!