A hétvégén hozták nyilvánosságra a kínai augusztusi fogyasztói árindexet, mely szerint az áremelkedés üteme 2 százalékra gyorsult, míg a júliusi adat 1,8 százalékos növekedést mutatott. A gyorsuló infláció azon várakozásokat mérsékelheti, hogy a távol-keleti ország jegybankja pénznyomtatással stimulálhatja a gazdaságot. Az augusztusi ipari kibocsátást szintén a hétvégén publikálták Kínában, mely a jelentés szerint 8,9 százalékos bővülést jelzett az előző év azonos időszakához képest, ami elmaradt 9 százalékos elemzői várakozásoktól.

Japán mindeközben lefele módosított a korábbi második negyedéves GDP-növekedését: az előzetesen adott 0,3 százalékos növekedést 0,2 százalékra vágták vissza. A japán pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint, a folyó fizetési mérleg egyenlege viszont kellemes meglepetést okozott: az elemzők júliusban 438,2 milliárd jenes többletre számítottak, míg a tényleges szuficit 625,4 milliárd jen volt.

A pénteki kereskedésben az amerikai indexek kisebb elmozdulást mutattak a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq kivételével, mely stagnált. A Dow és S&P 500 azonban emelkedni tudott, előbbi 0,1, míg utóbbi 0,4 százalékkal került feljebb.

A távol-keleti börzék vegyesen teljesítenek, jelentős mozgást azonban egyik irányadó benchmark sem tudott produkálni: a leggyengébb index ezúttal a kínai Hang Seng, mely 0,4 százalékkal csökkent, míg a KOSPI 0,3 százalékkal került lejjebb.

A Japan Airlines 8,5 milliárd dollár friss forráshoz jutott a részvényeinek elsődleges kibocsátása során. A jegyzésekre a kezdetben meghatározott célsáv (3 500- 3 790 jen) felső tetején került sor, a pontos árat hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A japán technológiai exportőrök a lefele módosított GDP-adat után a lejtőre kerültek: a Sharp Corp 1,9, a Nikon Corp. 2,9, míg a Canon 1,4 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!