BUX
38971

Ázsia is kilőtt az amerikai megállapodás hírére

A vezető távol-keleti piacok többségén még nem kezdődött el az új év, hiszen szerdán Tokióban és Shanghaiban sem nyitott ki a tőzsde. A hongkongi és a dél-koreai indexek viszont komoly ugrással reagáltak az amerikai fiscal cliff megoldására.

NAPI, 2013. január 2. szerda, 09:06

A hongkongi Hang Seng index 2,62 százalékkal lódult meg a szerdai kereskedésben, ezzel 2011 júniusa óta nem látott szinten volt a mutató. A dél-koreai Kospi index 1,71 százalékkal erősödött, míg az ausztrál tőzsde 1,23 százalékos emelkedéssel kezdte az évet. Tokióban és Shanghaiban egyelőre várni kell 2013 első kereskedési napjára.

A jó hangulat annak volt köszönhető, hogy az amerikai képviselőház 257-167 arányban megszavazta a megállapodást, mellyel az Egyesült Államok elkerülte az úgynevezett költségvetési szakadékot. Ugyanakkor a szakemberek egy része már most arra figyelmeztet, hogy a valódi megoldást csak elhalasztották a tavalyi év utolsó napján megszületett egyezséggel.

Hongkongban a pénzügyi szektor volt a nap nyertese: a China Life Insurance papírjai majdnem 5,5 százalékkal ugrottak meg, a Ping An Insurance 4,85 százalékos szárnyalást mutatott, a China Resources Land ingatlanfejlesztő pedig több mint 7 százalékkal erősödött tavalyi utolsó árfolyama fölé.