Ázsia még emelkedett, Európa csökkenéssel nyithat

Enyhe csökkenéssel nyithatnak a főbb európai tőzsdeindexek pénteken, a határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40 index 0,10 százalék alatti veszteségben indíthatja a kereskedést.
MTI-Eco, 2016. november 18. péntek, 08:22
Fotó: Reuters

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen változtak a vezető tőzsdeindexek. Tokióban 0,59 százalékos, Ausztráliában pedig 0,39 százalékos nyereségben, míg Szöulban 0,30 százalékos mínuszban zárt az irányadó tőzsdemutató. Kínában, Hongkongban és Malajziában mérsékelt veszteségben közelednek a záráshoz az irányadó indexek.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,36 százalékkal, 423,88 pontra süllyedt.

Az amerikai államkötvények hozamainak erősödése felfelé repítette a dollár árfolyamát annak nyomán, hogy a várakozások szerint az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Donald Trump gazdaságpolitikájának következményeként emelkednek, ráadásul az eddig vártnál meredekebb pályán a kamatok. A piacok gyakorlatilag teljesen biztosnak tekintik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve decemberben kamatot emel, a jövő évre pedig további két emelésre számítanak.

A dollár a csütörtöki jelentős erősödés után tovább növelte értékét a főbb devizákhoz képest. A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 0,29 százalékkal, 101,29 pontra, több mint 13 éves csúcsra emelkedett.

Az olaj ára csökken, mivel a dollár erősödése kioltotta azokat a reményeket, hogy az OPEC novemberi végi bécsi értekezletén az olajexportáló országok konkrét megállapodásra juthatnak a kitermelés korlátozásáról.

Közép-európai idő szerint péntek reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 46,20 dollárba került, 29 centes, 0,62 százalékos veszteségben jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 42 centtel, 0,92 százalékkal, 45,00 dollárra esett.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,20 százalékkal, 10 685,54 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,67 százalékkal, 6794,71 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,59 százalékkal, 4527,77 pontra emelkedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,42 százalékkal, 3039,13 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,66 százalékkal, 1345,37 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK