Heves tüntetések voltak több kínai városban Kína és Japán közt húzódó több szigettel kapcsolatban, egyes kínai városokban a helyi biztonsági erők össze is csaptak a tüntetőkkel. A tüntetésekre a japán cégek termeléscsökkentéssel reagáltak a kínai gyáraikban.

A kínai és a japán konfliktus mellett az indiai jegybankra is figyelhettek a befektetők. A központi bank 25 bázisponttal 4,5 százalékra csökkentette a kötelező tartalékrátát. A vágással közel 170 milliárd rúpiával növekedhet a bankrendszer likviditása, így akár fokozódhat a hitelezés, ami a gazdaságot élénkítheti.

Az amerikai piacokat pénteken még a csütörtökön bejelentett újabb eszközvásárlási program híre húzta. A Dow index végül 0,4 százalékkal került feljebb, a Nasdaq 0,9 százalékkal erősödött, míg az S&P 500 szintén 0,4 százalékot emelkedett.

Az ázsiai piacokon már oldódott az előző heti optimista hangulat, és nincs határozott irány a kereskedésben. A legerősebb teljesítményt a japán indexek mutatják, közel 2 százalékkal emelkednek, míg a kínai indexek lemaradóak.

A China Construction Bank vezérigazgatója agresszív európai terjeszkedést helyezett kilátásba. A bank 15 milliárd dollárt tervez elkölteni, mellyel részben vagy egészben egy nagyobb európai bankot kíván felvásárolni. Egyes elemzők szerint a brit, vagy a német, vagy a francia pénzintézetek lehetnek célpontban. A China Construction Bank részvényei stagnálnak a honkongi börzén.

Az emelkedő nyersanyagárak több ebben a szektorban érdekelt vállalat részvényeit felfele segítették: a BHP Billiton 2,5, a Rio Tinto 1,6 százalékkal került feljebb. A Newcrest Mining 2,7 százalékot emelkedett, miután az arany közel héthavi csúcsra került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!