Bizonytalanul indult tegnapi a kereskedés a tengerentúlon, azonban a nyitás után néhány órával erőteljes emelkedés bontakozott ki az amerikai részvénypiacon, ami a végéig kitartott. Az S&P és a Nasdaq 1,2 százalékos emelkedéssel zárt, míg a Dow 1,3 százalékossal. Szakértők szerint azért emelkedett Amerika, mivel a befektetők már a jegybank újabb pénznyomtatására spekulálnak.

Ázsiában ma reggel óvatos optimizmus figyelhető meg, az irányadó indexek többsége a pozitív tartományban mozog, azonban jelentős elmozdulások nincsenek, az élen haladó kínai Shanghai Composite index 1 százalékkörüli emelkedést mutat.

Az RBC Capital Markets stratégája, Sue Trinh a Marketwatchnak a jelenlegi piaci fejlemények kapcsán elmondta, egyfajta sávozás figyelhető meg a tőzsdéken, ahogy közeledünk a hétvégi görög választásokhoz.

Az egyes részvények közül a ruházati termékeket gyártó Esprit közel 20 százalékot zuhant Hongkongban, miután a cég bejelentette, hogy a vezérigazgatója távozik. Ez már csak olaj volt a tűzre, a vállalat kapcsán a közelmúltban egy sor negatív fejlemény látott napvilágot. Tavaly szeptemberben például a cég 98 százalékos profitcsökkenésről számolt be üzleti évére vonatkozóan.

Japánban a gépipari cégeknek kedvezett, hogy a legfrissebb adatok szerint a gépipari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben nőttek. A Fanuc Corp. 0,6, a Denso Corp. pedig 1 százalékkal került feljebb.

A Canon árfolyama viszont 1 százalékot gyengült Tokióban, miután a Credit Suisse csökkentette a papírokra vonatkozó célárát.

Ausztráliában a pénzügyi szektor jelentősebb esést mutatott, a Macquarie Group 2,3, az Australia & New Zealand Banking Group pedig 1,1 százalékot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!