A görög miniszterelnök, Lucas Papademos sajtóirodájának közleménye alapján a görög kormánypártok megegyeztek a 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe elvárt reformintézkedések legtöbb pontját illetően, de a nyugdíjak kiigazításának kérdése továbbra is rendezetlen maradt. Ennek következtében tovább húzódhat a görög adósságválság rendezése, mely ronthatja az amúgy is törékeny befektetői hangulatot.

A japán Nikkei, az ausztrál S&P/ASX 200, valamint a hongkongi Hang Seng is egyaránt 0,2 százalékos mérsékelt csökkenéssel zárta a kereskedést. A dél-koreai KOSPI és a tajvani TWSE viszont mérsékelt emelkedést tudott felmutatni.

A kínai Shanghai Composite index alig emelkedett, amiben az játszhatott szerepet, hogy a fogyasztói-árindex januári értéke a várt 4,1 százalékos növekedéssel szemben 4,5 százalékkal lett magasabb. Az infláció növekedése gátolja a további monetáris politikai enyhítést, ez pedig jelentősen ronthatja a részvénypiaci kilátásokat.

A vártnál rosszabb kínai inflációs adat a bankokat és az ingatlanpiaci társaságokat érintette leginkább. A Cheung Kong Holdings 2,1 százalékot, a Bank of Communications 1,7 százalékot, a Bank of China 0,9 százlékot csökkent.

A japán ipari cégek árfolyamára az gyakorolhatott nyomást, hogy az ipari gépek rendelésállománya 7,1 százlékkal csökkent decemberben a várt 5 százalékkal szemben. A Hitachi Construction Machinery és a Kawasaki Heavy Industries is 1,4 százalékkal került lejjebb.

Ausztráliában a News Corp. árfolyama 0,9 százlékkal emelkedett, miután a vállalat 65 százlékos eredménynövekedésről számolt be. Az egy részvényre eső nyereség 42 cent, míg a bevétel 8,98 milliárd dollár lett, míg az elemzők 34 centes EPS-re és 8,94 milliárd dolláros profitra számítottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!