A legtöbb részvény esett pénteken az ázsiai tőzsdéken, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed emelte a diszkontkamat rátáját. Az arany ára is csökkent, miközben a piacok a Fed irányadó rátájának emelésére számítanak.

Rossz az időzítés - így jellemezte a döntést a Hyundai Securities elemzője a MarketWatchnak. Noha az emelés az amerikai gazdasági fellendülést jelzi, rövid távú sokkot okozhat a kínai restrikciós intézkedések miatt már egyébként is nyomás alatt lévő részvénypiacokon. Az elemző szerint a Fed lépése azt sugallhatja, hogy további monetáris megszorításokra kellhet számítani világszerte.

A japán Nikkei 225 2,05 százalékkal csökkent pénteken, miközben az ausztrál S&P/ASX 200 0,43 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig 1,68 százalékot vesztett. A hongkongi Hang Seng mínusz 2,40 százalékban végzett. A sanghaji, a tajvani és a vietnami tőzsdék a holdnaptár szerinti újév-ünnepek (kínai újév) miatt zárva tartottak.

Tokióban a legtöbb részvény csökkent, jóllehet a jen gyengülése segítette az exportőröket. A NEC Electronics 5,4 százalékkal, a Sony 0,2 százalékkal nőtt, a Toyota 0,7 százalékot vesztett csütörtöki záró értékéhez képest.

Ausztráliában a National Australia Bank 3,5 százalékot, a Rio Tinto 2,3 százalékot, a BHP Billiton 0,3 százalékot vesztett.

Hongkongban az ingatlanfejlesztőkön éreztette hatását a Fed-döntés, akik attól tartanak, a város kamatlábai követhetik az Amerikában növekvő kamatokat. Az SHK Properties 1,8 százalékot vesztett, míg a Wharf 5,1 százalékkal, a Henderson Land pedig 2,1 százalékkal végzett alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!