Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken tartották a jegybankárok idei Jackson Hole-i konferenciáját, mely az elmúlt évekhez hasolóan az amerikai központi bank elnökének beszédével kezdődött. Ben Bernanke kiemelte, hogy a tengerentúli gazdaság legnagyobb problémája a stagnáló foglalkoztatottság, amire talán egy újabb agresszív beavatkozás (eszközvásárlási program) jelentheti a megoldást.

Az optimista hangulatban Kínából várakozások alatti augusztusi feldolgozóipari adatok érkeztek: míg szombaton a hívatalos feldolgozóipari statisztikát publikálták, addig hétfőn reggel az HSBC PMI mutatótját hozták nyilvánosságra. Előbbi 49,2 pontos értéket mutatott, ami egyrészt alatta van a bővülést jelentő 50 pontos értéknek, másrészt 9 havi mélypontot jelent. A HSBC hasonló tartalmú mutatója is gyengére sikerült, mel yszerint augusztusban 47,6 pontra esett az index értéke a júliusi 49,3 pontot követően, ezzel 9 hónapja zsugorodik a kínai feldolgozóipar az HSBC szerint.

Ben Bernanke beszédére optimista hangulatba zajlott a pénteki amerikai kerekedés, így a ma zárva tartó tengerentúli börzéken az irányadó indexek a pozitív tartományban fejezték be a napot: az S&P 500 0,5, a Nasdaq 0,6, a Dow Jones index pedig 0,7 százalékos pluszban zárta a pénteki kereskedést. A záró értékek rendre: 1407, 3067, illetve 13 091 pont.

A tengerentúli piacokon az előző kereskedési napon az alapanyag szektor zárt az élen, mely közel 1 százalékkal került feljebb. Az egyedüli szegmens, mely nem tudott emelkedni az a közszolgáltatás volt, 0,1 százalékot csökkent.

A távol-keleti tőzsdéken is a vevők vannak többségben, az optimista hangulat azonban a japán indexekre nincs hatással: a TOPIX 0,4, a Nikkei 225 0,6 százalékkal esett. A többi vezető benchmark ellenben jó napot fogott ki: az emelkedést a Shanghai Composite vezeti, 0,7 százalékkal erősödik, míg a KOSPI 0,4 százalékkal került feljebb.

A Nomura Holdings Inc új menedzsmentje 1 milliárd dolláros költségcsökkentést helyezett kilátásba a következő fiskális évre. A társaság 2016-os célkitűzései között 250 milliárd jenes adózás előtti eredmény szerepel. A vállalat részvényei 2,7 százalékos pluszban tartózkodnak a japán börzén.

A Sharp papírok 6,1 százalékos mínuszt könyvelhetnek el azt követően, hogy a japán társaság és a Hon Hai közti tárgyalások, melyek az utóbbi előbbiben történő részesedésvásárlásával kapcsolatosak, később kerülhetnek lezárásra. A Hon Hai részvények ellenben 6,1 százalékkal kerültek feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!