Szerdán magabiztosan emelkedtek az ázsiai részvények, köszönhetően az euró erősödésének és a Wall Streeti növekedésnek. Az euró látványosan segítette a japán exportőröket, az árupiaci drágulás pedig az energia- és fémrészvényeknek kedvezett. Mindennek ellenére Európát továbbra is bizonytalansággal szemlélik a piacok, ezért most nem számít tartós ralira a MarketWatch-nak nyilatkozó ausztrál kereskedő. Inkább a rövid-távú szemlélet dominál egyelőre.

A japán Nikkei 225 1,81 százalékos pluszban zárt szerdán, míg az ausztrál S&P/ASX 200 1,20 százalékkal haladta meg keddi záró értékét. A dél-koreai Kospi Composite 0,91 százalékos emelkedéssel zárt. A kínai, hongkongi és tajvani tőzsdék a sárkányhajó-fesztiválok miatt zárva voltak.

Tokióban a félvezető-gyártók a legjobban teljesítők közé tartoztak szerdán: az Advantest 2,53 százalékkal, a Tokyo Electron 2,30 százalékkal drágult, miután a tajvani Semiconductor Manufacturing vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a vállalat 22 százalékról 30 százalékra növelte a 2010-re vonatkozó félvezető-piaci növekedési előrejelzését.

A Nintendo 5,10 százalékkal nőtt, miközben a befektetők abban reménykednek, hogy a vállalat hamarosan háromdimenziós játékgépet mutat be.

A japán exportőrök az euró keddi erősödésének köszönhetően gyarapodtak szerdán: a Nikon 5,62 százalékkal, a Canon 3,88 százalékkal, a Mazda 3,51 százalékkal drágult.

Az energiarészvények is növekedtek, miután a nyersolaj kedden több mint egyhónapos rekordárra drágult. A Japan Petroleum 0,86 százalékkal emelkedett Tokióban, míg az Oil Search 0,85 százalékkal, a Woodside Petroleum pedig 0,72 százalékkal nőtt Sydneyben.

A fém- és bányaipari vállalatok értékpapírjai is gyarapodtak a szerdai tőzsdenapon Ázsiában, miután a cink, az ólom és az ón is több mint 2 százalékkal drágult kedden a londoni fémtőzsdén. A Rio Tinto 2,77 százalékkal, a BHP Billiton 2,19 százalékkal, az OZ Minerals 2,42 százalékkal drágult Ausztráliában, a Sumitomo Metal Mining 2,07 százalékkal nőtt Japánban.

A pénzügyi részvények vegyesebben teljesítettek a térségben. A dél-koreai Woori Finance részvényei 5,6 százalékkal drágultak, miközben a befektetők azt remélték, hogy a Woorit felvásárolja a KB Financial. A KB Financial papírjai ugyanakkor 3,2 százalékot vesztettek a felmerülő egyesülés hírére.

A Kia Motors 1,2 százalékot vesztett szerdán a vállalat szlovákiai gyárában készülő Cee'd modelljei visszahívásának a hírére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!