BUX
39006

Ázsiában túlreagálják a válságot?

A hétfői napot mínuszban végezte az ázsiai tőzsdék többsége, miközben a befektetők az európai államadósságok miatt aggódnak.

NAPI, 2010. február 8. hétfő, 11:36

A MarketWatch-nak nyilatkozó szöuli elemzők szerint az ázsiai befektetők mindaddig "elővigyázatosak" maradnak, amíg nem látják, hogy komoly intézkedéseket hoznak Görögország és a többi magas adósságállománnyal rendelkező európai ország költségvetési konszolidációja érdekében. A Görögországgal, Spanyolországgal és Portugáliával kapcsolatos aggodalmak rányomták a bélyegüket a hétfőre Ázsiában, a legtöbb tőzsde mínuszban végzett.

Más elemzők azonban úgy látják, hogy Ázsiában túlreagálják az eurózóna "válságát". Véleményük szerint az ázsiai befektetők egyszerűen azért ennyire érzékenyek, mert "ez az egész túl hamar jött a pénzügyi világválság után", ám a kételyek hamar el fognak oszlani.

A japán Nikkei 225 1,05 százalékkal csökkent hétfőn, a dél-koreai Kospi Composite 0,91 százalékot vesztett. A kínai Shanghai Composite 0,14 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,58 százalékot hanyatlott. Az indiai Sensex stagnált. Ausztráliában 0,16 százalékkal nőt a S&P/ASX 200.

Japánban az exportőrök húzták lefelé a tőzsdét. A Canon 1,0 százalékot, a Panasonic 5,0 százalékot bukott. A napi trenddel szembemenve 0,5 százalékot drágultak a Toyota papírjai, annak ellenére, hogy az autógyártónak gázpedál-hiba miatt vissza kell hívnia nyolc modelljét.

Az ausztrál tőzsdeindexet a nyersanyagrészvények emelkedése húzta. A BHP Billiton 0,8 százalékkal, a Rio Tinto 1,1 százalékkal, a Lihir Gold 2,6 százalékkal, a Telstra 0,9 százalékkal múlta felül pénteki záró árfolyamát.