Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberre az infláció elérte a 4 százalékot, az éves átlagos ütem pedig 3,4 százalékos lett tavaly. Jó hír ez a babakötvényeseknek, hiszen februártól emelkedik a kamat a mostani 5,8 százalékról 6,4 százalékosra. Ennyit egyetlen másik állampapír sem fizet most, még a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) is jócskán lemarad ettől.

A nagy babavárós trükk

Júliusban rajtolt a babaváró támogatás, amelynek keretében a gyereket tervező házaspárok maximum 10 millió forintnyi kamatmentes, államilag támogatott hitelhez juthattak. Sok olyan család is felvette az ingyen hitelt, amelyik nem szorult pénzügyi segítségre, maga a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is elismerte, hogy voltak olyan családok, amelyek egyszerűen befektették a kamatmentes hitelt.

A kézenfekvő megoldás a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) volt, amely öt év alatt több mint 27 százalékot kamatozik. A családok így 10 millió forintnyi hitelen öt év alatt 2,7 millió forintnyi nyereséget érhetnek el, feltéve, hogy teljesítik a kamatmentességhez szükséges feltételeket, vagyis öt éven belül gyereket vállalnak. Mivel a kölcsön szabad felhasználású, nem ellenőrzik, mire fordítják a családok a pénzt.

Van jobb is a MÁP+-nál

Ha már úgyis gyereket vállal a család, vagy van is már gyerek, akkor a MÁP+-nál jobb megoldás is akad. A Magyar Államkincstárnál vezetett start-számlára is be lehet tenni a babaváró támogatás összegét úgynevezett babakötvénybe. Start-számlát minden 18 év alatti gyerek számára használhatják célzott megtakarításra a szülők, annyi csak a kikötés, hogy a gyerek 18 éves koráig, de legalább három éven át nem lehet kivenni a pénzt.

Ha a babaváróból babakötvényt vesz a család, egy év alatt már 640 ezer forint a kamatelőny a növekvő infláció miatt.

A 2014. január 31-ig született gyerekek számára a 2032-es sorozatot vásárolhatják meg a szülők, a fiatalabb gyerekeknek évente indít új sorozatot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2032-es sorozat kamatfordulója decemberben van, így ennél még várni kell a kamatemelésre, de a többi sorozatnál már jövő hónap elején emelkedik a bónusz. Mindegyik babakötvény kamata az átlagos éves inflációhoz igazodik, ezt fejeli meg három százalékponttal.

Még egy kis támogatás

A megoldás azért is praktikus, mert a babakötvényt eleve rendszeres kis összegű megtakarításnak szánták. A szülők havonta néhány ezer vagy tízezer forint befizetésével elérhetik, hogy mire a gyerekük felcseperedik, több millió forintos megtakarítása legyen. Ha szülők eleve ezt tervezték, akkor különösen praktikus babaváró hitelből megvenni a babakötvényt, hiszen a start-számlára szánt összegből is tudják törleszteni a kölcsönt.

Már az első évben 640 ezer forintot kereshet a család a "babaváróból babakötvényt" trükkel, de az állami támogatást még tovább lehet növelni. A start-számlára érkező adott évi befizetésekre ugyanis 10 százalék, maximum évi 6 ezer forint állami támogatás jár. Vagyis évente 60 ezer forintnyi extra befizetéssel még többet nyerhet a család.

Túl sokan eddig még nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az ÁKK adatai szerint a babakötvény-állomány csak lassan nő. Tavaly november végén 74 milliárd forintot tett ki, a babaváró támogatás megjelenése óta mindössze 7,3 milliárd forinttal gyarapodott. A legtöbb pénz a 2032-es sorozatban van, megközelíti az 53 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!