BUX

Baj lehet a forinttal és a kamatokkal is (friss)

A Fed kamatdöntésével párhuzamban kiadott komment után számos elemző úgy véli, könnyen bajba kerülhet a forint, pláne, ha a jegybank nem lép közbe. Márpedig az MNB-elnök szerint egyelőre nincs komoly probléma.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 08:15

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának kamatlépése, valamint a szigorú komment megtette a hatását tegnap a magyar piacon (is): az euró jegyzésének alja 266 forint volt, s a késő délelőtti órákban már 267,75-ig erősödött, délután pedig a 268-at is megkarcolta az árfolyam. A „hawkish” komment kedvezőtlen hangulatot váltott ki a feltörekvő piacokon – devizáik jellemzően gyengültek –, így Magyarországon is. A világszerte erősödő kamatemelési várakozások, a küszöbönálló izlandi valutaválság és a rossz fundamentumok miatt cseppet sem megnyugtató a magyar fizetőeszköz helyzete. Szélsőséges esetben az euró árfolyama elérheti a 300 forintot – vélik szakértők –, az alapkamat pedig a két számjegyű tartományban köthet ki.


 


A forint jelentősebb gyengülése már kedden megindult, amikor még csak várakoztak a piacok a Fedre, de már elkezdték árazni nemcsak a döntést, hanem a kommentárt is. A befektetők még nem vették elő igazán a magyar fundamentumokat, ami eddig történt, még mindig nem forintsztori – idézte a portfolio.hu a CNBC gazdasági hírtelevíziót. Szakértők szerint azonban ha nem változik a feltörekvő piaci hangulat, az sem kizárt, hogy előbb-utóbb támadás éri a forintot.


 


Mindeközben a jegybank elnöke úgy nyilatkozott, hogy az MNB nincs kamatváltoztatási nyomás alatt. Az eddigi forintgyengülés nem gyakorol jelentős hatást az inflációra és továbbra sincs árfolyamcélunk – idézte a Reuters Járai Zsigmondot. Az elnök úgy véli, egyelőre nem egyértelmű, hogy a forint lejtmenete átmeneti vagy tartós; aggódni csak az utóbbi esetben kellene, s csak abban a helyzetben, ha a gyengülés befolyásolná az inflációs cél elérését, de nincs beépített árfolyamszint, amire a jegybank külön figyelne. A jegybank ugyanakkor nem elsősorban az inflációs veszélyek miatt emelné a kamatot, hanem azért, hogy a piactól könnyen elforduló befektetőket visszacsábítsa. Szakértők szerint a bizalom tulajdonképpen már 2003-ben elfogyott, az invesztorok azóta csakis a hozaméhségüktől vezérelve tevékenykedtek a magyar piacon.


 


Elemzői vélemények a kilátásokról


Suppan Gergely, Takarékbank


A forintárfolyam szempontjából mindenképpen kedvezőtlenek a fejlemények, a kamatemelési hullám nyomán a külföldi befektetők inkább a fejlett piacokba invesztálnak, a magyar kockázati prémium nem elegendő számukra. Szélsőséges esetben akár 300 forintig is elszaladhat az euró árfolyama, ehhez azonban több tényező egybeesésére van szükség. Egyrészt egy esetleges, a feltörekvőket is sújtó izlandi valutaválság elsőként a forintot ránthatja magával, a magyar fundamentumok ugyanis a legrosszabbak a régióban, az államháztartási és a folyó hiány az eget verdesi. Másrészt, ha módosítani kellene a büdzsét, s a kormány nem kezd hozzá a reformokhoz, nem áll elő egy hiteles euróbevezetési tervvel, akkor szintén jöhet a feketeleves. Előfordulhat, hogy forint elszakad a régió több devizájától, nem lesznek befektetők, akik állampapírokat vásárolnának, így az MNB akár brutális kamatemelésre is kényszerülhet, még a két számjegyű szint sem elképzelhetetlen.


Török Zoltán, Raiffeisen Értékpapír


Bármikor ismét meghúzhatják a forintot, nagy zuhanás azonban vélhetően nem lesz, a 300 forintos eurójegyzésig aligha jut el az esés. A bizonytalanság továbbra is fennmarad, amit erősít a választások közelsége, majd a márciusi államháztartási adatok közzététele; a közös valuta bármikor kiléphet a kialakulni látszódó 264–268 forintos sávból, s tesztelheti, majd át is lépheti a 270 forintot. Bármi történik is, a kamatemelés nem tűnik elkerülhetőnek, a negatív forgatókönyv esetén több száz bázispontra lehet számítani, de „normál” lefutás esetén is 150 bázispontot várnak a következő 12 hónapban. Várhatóan le kell számolni az erős forint axiómájával: a feltörekvő piaci hangulat kedvezőtlen, a rally nem folytatódik, s a monetáris politika oldaláról is adódik egy sor bizonytalansági tényező. Rövidesen lejár ugyanis az MNB-elnök és az alelnökök mandátuma, az új vezetés viszonyulása eltérő lehet az inflációhoz, s mindent befolyásolhat a választások kimenetele.


Trippon Mariann, CIB Bank


Csak az a biztos, hogy semmi sem biztos: fennmarad a piac magas volatilitása éppúgy, mint a feltörekvők bizonytalan megítélése, de bizonytalanság mutatkozik a fejlett piacokkal kapcsolatban is. A fő kérdés az, hogy hol és mikor tetőzik a kamatemelési ciklus. Mindezek mellett a magyar fundamentumok állapota és a választások okozta extrakockázatok sem valószínűsítenek komoly forinterősödést. Az euró a következő hetekben 263 és 270 forint között tartózkodhat, ami pedig a kamatkilátásokat illeti, a jegybank eddig meglehetősen toleráns volt az árfolyammozgásokkal szemben, 270 forintos euró alatt nem várható emelés. Egyéves távlatban a forint várhatóan szolid erősödést mutat, mivel egyrészt az új kormány várhatóan lép a kiigazítás irányába, másrészt a fejlett piacokon már lezajlik a szigorítási ciklus. Mindez nem zárja ki, hogy néhány hónapos távlatban az euró ne erősödjék 270 forint fölé. Heves gyengülés esetén a jegybank feltehetően nem marad tétlen, ám ekkor 25–50 bázispontos lépésekkel már nem lehet operálni – az alapforgatókönyv azonban nem ez.