BUX
38971

Baj lesz a forinttal - itt a figyelmeztetés!

A feltörekvő devizák - köztük a forint - számára újabb pofon van kilátásban, ugyanis további gyengülés feltételezhető a következő 12 hónapban - legalábbis a Goldman Sachs szerint. A pénzintézet egyenesen azt állítja: a forint a legsérülékenyebb ebben a csoportban.

Napi.hu, 2015. március 21. szombat, 09:08

A szerdai amerikai kamatdöntő ülést követően a Fed galamb jellegű kijelentései miatt a dollár várhatóan rallyzni fog a feltörekvő devizákkal szemben - véli a Goldman Sachs (GS) egy pénteken kiadott kommentárjában a CNBC szerint. A Fed "galablelkűsége" adhat némi haladékot, de 12 havi kitekintésben a GS elemzői úgy vélik néhány jel a feltörekvő devizák gyengülése felé mutat - ezek között a folyó fizetési mérleg egyensúlytalanságait, a nyersanyagárakat és az alacsony inflációt említik, amelyek különböző mértékben még mindig jelen vannak.

A dollár gyengült szerdán, Janet Yellen Fed-elnök vártnál puhább kommentjei felélesztették azokat a várakozásokat, amelyek már júniusra lehetségesnek vélik az első kamatemelést. A dollár azonban gyorsan korrigált, miután a befektetők "megemésztették" a hallottakat.

A dollárindex az egy évvel korábbi helyzethez képest 9 százalékkal emelkedett, miután tavaly közel 13 százalékkal került feljebb azon spekulációk következtében, hogy az amerikai gazdaság fellendülésével a Fed is szigorítani fog.

Az amerikai dollár piaca egy ciklikus bikapiac - mondta Sam Tuck az ANZ szenior devizastratégája, aki szerint a dollárba menekülnek a befektetők, mert az amerikai gazdaság relatíve erős, a kamatok emelkedni fognak és a fejlett világban más gazdaságokhoz képest magasan is maradnak.

Nő a nyomás

Az alacsonyabb olajárakhoz alkalmazkodás szükségessége, a lassuló globális növekedés és az euró elmúlt időszakban látott gyengülése továbbra is nyomás alatt tartják majd a feltörekvő devizákat - magyarázza a GS.

A GS szerint a gyenge globális gazdasági növekedési kilátások miatt a jegybankok is arra kényszerülnek, hogy alkalmazkodó politikát folytassanak, ami egy lazítási hullámmal járhat együtt. Eddig már mintegy 24 jegybank vágott kamatot idén - jegyzik meg. A GS ennek kapcsán viszont arra is rámutat, hogy ha a feltörekvő gazdaságok központi bankjai a Fed galamblelkűségére hasonlóan galamblelkűen reagálnak, akkor az ugyan támogathatja a kötvénypiacaikat, de közép távon a devizáik támogatottságát erodálja.

A magyar forint a legsérülékenyebb

Az euróövezeti jegybank (ECB) masszív mennyiségi lazítása révén gyengülő euró csak növelni fogja a nyomást a feltörekvő devizákra, miután elvesztik olcsóságukból fakadó előnyüket. Az euró ebben az évben már 12 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami 1,0765 dolláros euróárfolyam körüli szintet jelent - ez a GS szerint 0,95 dollárig fog lecsúszni egy év távlatában, 2016 végére pedig elérheti a 0,85 dolláros szintet.

Ehhez kapcsolódóan a GS elemzői további gyengüléseket feltételeznek különösen Kelet-Közép-Európában. A régiós devizák között a legsérülékenyebb a magyar forint - véli a GS. Elemzőik szerint 7,6 százalékot eshet az euróval szemben a következő 12 hónapban.

Segítség is lehet

A termelő országok számára - mint például Dél-Afrika és Brazília -, amelyek nagy folyó fizetési mérleghiánnyal küszködnek, a leértékelődés fontos csatornája a kiigazításnak. A GS várakozásai szerint a dél-afrikai rand a következő évben körülbelül 10 százalékot gyengülhet 12,24 rand/dollárról 13,50 rand/dollárra.

A brazil real, amely már közel 25 százalékot zuhant a dollárral szemben ebben az évben, további 4,3 százalékkal 3,45 real/dollárra eshet a következő egy év távlatában.

Az olajimportőrök, mint például Dél-Korea, számára a leértékelődés a nagyon alacsony infláció elleni küzdelemben segíthet - mutat rá a GS, amely azt várja, hogy a koreai won a következő 12 hónapban több mint 7 százalékkal 1,12 won/dollárra értékelődik le azután, hogy már idén 3,16 százalékot esett a zöldhasúval szemeben. Ez a GS szerint a legnagyobb mértékű gyengülés lehet az ázsiai devizák között.