BUX
40021

Bajban a magyar tőzsde! A kormánynak kell segíteni?

A kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) segítségét kéri öt magyar brókercég, mivel úgy látják, hogy veszélybe sodorják a magyar tőzsde jövőjét a többségi osztrák tulajdonosok - jelentették be hétfőn, a brókercégek vezető egy budapesti sajtótájékoztatón.

Deák Bálint, 2011. szeptember 5. hétfő, 11:15

A magyar brókercégek szerint egy nagyon rossz időpontban akarnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) osztrák tulajdonosai bevezetni egy új kereskedési rendszert a magyar tőzsdén, amely jelentős többlet terhet jelenthet a szolgáltatók számára. A magyar befektetési szolgáltatók szerint teljeséggel értelmetlen az új kereskedési javaslata, mivel a Xetra elnevezésű rendszer nem is biztos, hogy sokáig meglesz még. Jelenleg ugyanis egyesülés alatt áll a német Deutsche Börse, és az amerikai NYSE-Euronext, amellyel a világ legnagyobb tőzsdéje jön létre. E fúzió miatt pedig könnyen lehet, hogy a Xetra rendszert két éven belül lecseréljék. Ráadásul a Xetra üzemeltetése a jelenlegi MMTS rendszer mellett nagyon megdrágítaná a brókercégek működését, ami álláshelyeket is veszélyeztet - hívja fel a figyelmet a tájékoztatót szervező brókercégek. (Erste, Concorde, Equilor, ING, Buda-Cash)

A magyar tőzsde közgyűlésében rendhagyó lépés, hogy a piaci konkurensek együtt lépnek fel a egy kérdésben - mondta Pál Árpád, a Concorde vezérigazgatója. Pál Árpád azt is kifogásolta, hogy a BÉT igazgatósága csupán kétfős többséggel fogadta el ezt a javaslatot, amelyet a keddi rendkívüli közgyűlésen akarnak majd jóváhagyatni.

Az új rendszer veszélye ráadásul, hogy külföldi brókercégek tömege törhet be az országon kívülröl a piacra kiszorítva a magyar cégeket, amelyek itt fizetnek adót szemben a külföldiekkel.

Tölgyesi Péter, a Buda-Cash vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs piaci konszenzus  a kérdésben, amit egyértelműen jelez a brókercégek összefogása. Az összefogás célja az, hogy az utolsó pillanatban rakjanak össze egy ésszerű kompromisszumot - tette hozzá Tölgyesi.

Miért pont most kell ezt bevezetni, amikor a hazai bankokat és befektetési szolgáltatókat sok negatív tényező súlytja. E miatt a hazai brókercégek forgalma lecsökkent, amire pluszban jön a banki különadó - mondta Katona Zsolt, az ING vezetője. Ráadásul a világ legnagyobb tőzsdéjének a kialakulása után az a kereskedési rendszer lesz meghatározó Európában is,a mely ennek a tőzsdélnek lesz a rendszere. Piaci szereplők véleménye szerint azonban ez nem a Xetra lesz.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ráadásul a Xetra nem is tudja teljes egészében leváltani a jelenlegi rendszert, ami egyértelműen többletköltséget jelent a brókercégeknek.

Pál Árpád azt is elmondta: megdöbbentő volt számukra, hogy a közgyűlési előterjesztésben konszenzusra hivatkoztak az ügyben, miközben a brókercégek egyértelműen jelezték, hogy határozottan elutasítják majd ezt a kérdést.

Eljöhet az a pillanat, amikor le kell porolni a korábbi terveket az ellentőzsde létrehozásáról - mondta lapunk kérdésére Pál Árpád, ugyanakkor jelenleg azon dolgoznak, hogy a jelenlegi magyar tőzsde értelmesen működjön. Nem arról van szó, hogy elleneznék középtávon a jelenlegi rendszer cseréjét - tette hozzá.