BUX
38240

Bajban az olajpiac: meddig szállít a Jukosz?

A Jukosz egyik cége az év első két hónapjára felfüggesztette olajszállításait. A Mol máshonnan vásárol.

Madarász János, 2005. január 20. csütörtök, 10:30

A Jukosz-csoporthoz, Oroszország legnagyobb olajexportőréhez tartozó Petroval vezetője, John Losh vis maiort jelentett be a hosszú távú olajszállítási szerződéseinek teljesítésére - jelentette a Reuters. A kereskedők az éjjel kapták meg az erről szóló közleményt.

A Petroval egyelőre januárra és februárra függesztette fel szállításait, mivel az anyacég korábbi termelőegységétől, a Juganszknyeftegaztól nem kap olajat. Az utóbbi társaságot az orosz adóhatóság árverezte el a Jukos 20 milliárd dolláros adótartozásainak fejében, a termelő cég az év végén került a Rosznyeft birtokába. A piacot igazán nem érte váratlanul a lépés, hiszen a tulajdonosváltás miatt számítani lehet hasonlóra.

A Mol addig is más orosz cégektől, így a Lukoiltól, a Szibnyefttől vagy a TNK-BP-től veszi meg importának kieső 60 százalékát - írta az MTI által idézett moszkvai megfigyelőkre hivatkozva az ebroker. Az állami Rosznyeft - amelyet a Jukosz perrel fenyeget a Juganszk vitatott megszerzése miatt, az ügylet minden más közreműködőjével együtt - nem szerepel az exportőrök között.