A kontrariánus - azaz a piac ellen játszó - államkötvény-befektetéseiről elhíresült alapkezelő által menedzselt Franklin Templeton alapok a lap számításai szerint különböző befektetési eszközökön keresztül mintegy 7 milliárd dollárnyi ukrán állampapírt birtokolnak, s ezzel a háború sújtotta ország legnagyobb magánszektorbeli hitelezőjének számítanak.  A lap emlékeztet, Hasenstab korábban sokat keresett olyan befektetéseken, mint például ír államkötvények vásárlása az európai adósságválság kellős közepén, vagy a magyar és uruguayi állampapírok vásárlása akkor, amikor a legtöbb befektető távol tartotta magát tőlük.

Azonban az ukrán válság várakozásai ellenére kiszélesedett, s az alapok eddig mintegy 3 milliárd dollárt bukta az ügyön. Ez felgyorsította a Templeton alapokból történő tőkekiáramlást múlt év végén a Bloomberg adatai alapján.

Hasenstabon kívül persze voltak mások is, akik az ukrán kötvényekben láttak fantáziát. Az ország euróban denominált papírjainak befektetői között olyan nevek is találhatók, mint a BlackRock, az Allianz vagy a Fidelity. Ezek legtöbbje nem tart többet a kezében, mint az ukrán adósság 2,5 százaléka. A nyilvános forgalomban lévő állampapírokon kívül Ukrajna tartozik Oroszországnak is, 3 milliárd dollárral, ennek lejárata idén decemberben lesz.

Azonban az összes befektető közül kétségtelenül a Hasenstab által kezelt Templeton alapok részesedése a legnagyobb az ukrán adósságból - írja a lap. Hasenstab még 2010-ben kezdett el befektetni Ukrajnában, az érdeklődését az ország GDP-jéhez viszonyított viszonylag alacsony adósságállománya keltette fel, ígéretesnek ítélte az ország agrárszektorát és az ukrán papírok magas hozamát. Azóta növelte pozícióját, s megerősítette korábbi meggyőződését Ukrajna hosszabb távú kilátásait illetően, mondván földrajzilag és geopolitikailag stratégiai fontossággal bír, Európa és a kelet határán.

Júniusban a Financial Times-nak adott interjújában azt mondta, a nehézségek, amelyekkel az ország szembenéz politikaiak, nem pedig gazdaságiak, s úgy vélte, a problémák megoldhatóak.

Ukrajnának fenn kell tartania kapcsolatai Európával, de vannak kötődései Oroszország felé is. Azt hiszem az ország potenciális NATO tagsága volt az egyik legnagyobb kiváltó oka a putyini katonai agressziónak, s ez most lekerült az asztalról - mondta akkor.
Ennek ellenére a válság azóta elmélyült, a halálos áldozatok száma már meghaladja az 5300-at, s a gazdaság az összeomlás szélére került. Az ukrán államkötvények árfolyama folyamatosan süllyedt az elmúlt 12 hónapban, s hatalmas diszkonttal forognak névértékükhöz képest, ami arra utal, a befektetők az adósság egy részének leírására számítanak - emeli ki a lap.

Az elmúlt időszakban az ukrán államkötvények árfolyama ugyanakkor emelkedni kezdett az IMF-el kötendő megállapodás reményében. Az 1,25 milliárd dolláros össznévértékű 2023-ban lejáró kötvények árfolyama idén 50 cent alá esett dolláronként, azonban szerdán 53 centre emelkedett, miközben a szeptemberben lejáró papírok értéke 58 centről 64 cent fölé ugrott.

A lap által idézett Oxford Economics szakértői szerint a befektetők abba a hamis biztonságérzetbe ringatják magukat, hogy egy enyhébb adósság átstrukturálás tűnik most valószínűbbnek, mint a tartozások egy nagyobb részének leírása.. A Barclays elemzői úgy vélik, hogy a jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv az enyhe átütemezés, s ez jelentős nyereséget hozhatna a 60 cent körül forgó kötvények esetében. Azonban ha ez meg is valósul a várható nyereség természetesen az átütemezés feltételeinek, s annak a függvénye, milyen áron vették kötvényeiket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!