Bajok Kínában - újabb jüangyengülés jöhet

A kínai hatóságok megkülönböztetett figyelemmel követik a tőkekivonásokat - mondta az ország pénzügyminiszter-helyettese, miközben a Bank of China elkezdte korlátozni a vállalati devizavásárlásokat, a korábbi korlátlan összeg helyett egymillió dolláros limitet szabva ügyfeleinek.
MTI-Eco, 2016. december 5. hétfő, 11:34
Fotó: Reuters

Az országból elutalt összegeket is jobban vizsgálják a hatóságok, a korábbi 50 millió helyett immár az 5 milliós dollárt meghaladó értékű pénzmozgásokat figyelik.

Kínában a jüan további esése és a tőkekivonás megnehezítése várható - véli a Hayman Capital Management alapkezelő alapítója. A tőkekivonás mértéke nagyobb, mint ami látható, és ennek megfékezése céljából engedi a kínai deviza felértékelődését a kormány.

Ettől függetlenül a kínai deviza 30 százalékos esését várja Kyle Bass, a Hayman alapítója. Hivatalos adatok szerint az ország 3 ezer milliárd dolláros devizakészlete októberben 45 milliárd dollárral zsugorodott, amely a legnagyobb mértékű esés január óta.

A kínai fizetőeszköz értéke idén hat százalékot esett, és nyolcéves mélyponton van az amerikai dollárhoz képest. November végén is valószínűleg piaci beavatkozás állította meg a jüan esését, amikor 6,92 dollárra süllyedt az árfolyam. A New York-i Goldman Sachs is további jüan-gyengülést vár a dollárral szemben, ez most a bankház második számú devizakereskedési jelzése 2017-re.

A Pimco ázsiai kötvény alapkezelője, Luke Spajic 5-7 százalékos éves szintű gyengülést vár. A jüan egyéves határidős árfolyama jelenleg 7,1 dollár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK