Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten a német DAX és a vezető európai részvényeket tömörítő Euro Stoxx 600-as részvényindex felett is megjelent a baljós technikai alakzat, a szakzsargonban halálkeresztnek nevezett formáció. Ez az a helyzet, amikor az adott index 50 napos mozgóátlaga felülről keresztezi a 200 napos mozgóátlagot, kereskedők ezt a jelzést sokszor arra utaló jelként értelmezik, hogy az adott termék árfolyama csökkenő trendbe került és további áresések várhatóak.

Bár hangzatos neve van, azért önmagában még a kereszt megjelenése nem kellene, hogy eltántorítsa az optimistább befektetőket. A technikai elemzés a mozgóátlagokat arra használja, hogy egy amúgy változatos formákat mutató árfolyamgrafikonon megpróbálja kiszűrni a rövidebb távú árfolyam-ingadozásokat és láthatóvá tegye az adott piacon uralkodó trendet. A szakirodalom szerint az, hogy milyen hosszúságú mozgóátlagot használunk, annak függvénye kell hogy legyen, milyen hosszúságú trendet vizsgálunk az adott árfolyamban.

Nincs közös megegyezés arra, hogy kereskedési szempontból mi az ideális hossz, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy általában a vizsgálandó trend hosszának felét használó mozgóátlag használata a helyes. Egy 200 napos mozgóátlag tehát legjobban egy 400 kereskedési napot magában foglaló trend vizsgálatára alkalmas, ami nagyjából 2 éves periódust jelent. Az 50 napos pedig ebből adódóan kb. egy 5-6 hónapos periódust jelezhet.

Vannak olyan technikai elemzők, akik ennél is tovább mennek, azt állítják, a mozgóátlagot célszerű előretolni, az adott trend hosszának négyzetgyökével, s ez adja a legkevesebb fals jelzést a kereskedés során.

Mindettől eltekintve az európai részvények szénája amúgy sem áll jól. A DAX és az Euro Stoxx 600-as indexekben ugyanis már régóta élt egy emelkedő trend, s ez ismét komoly veszélybe került.

Kritikus szinten a DAX
Kép: stooq.com

A DAX esetében még nem, az Euro Stoxx 600-as indexnél viszont a mai kereskedés során letört az a szint, amelyet korábban az emelkedő trend utolsó védőbástyájaként határoztunk meg.

Az Euro Stoxx 600-ban már megérkezett a jelzés
Kép: wsj.com

Az Euro Stoxx 600-as indexnél 364,94 pontban határoztuk meg azt az értéket, amikortól véget ér az emelkedő trend és a csökkenő trend veszi át az uralmat, ma ez alatt járt az index. A DAX indexnél még csak rezeg a léc, a kritikus árfolyamszint 11 512 pontnál található, ami a mai értékénél még jó 2,5 százalékkal lejjebb van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!