Baljós árnyak tűntek fel - hatalmas zuhanás jöhet

Az egyik neves technikai elemző szerint megvan az esélye annak, hogy a vezető amerikai részvényindexek egy fej-vállak tetőt építenek, és hatalmas zuhanás előtt is állhat a részvénypiac.
NAPI, 2011. július 27. szerda, 13:40
Fotó: Napi.hu

H.C. Basetti, neves amerikai technikai elemző szerint megvan az esélye annak, hogy a vezető amerikai részvényindexek idei produkciója nagy valószínűséggel nem volt más, mint egy fej-vállak tető kiépítése. A szakértő szerint esélyes, hogy az S&P 500-as indexben februárban felállított csúcs az alakzat bal válla, az április végi csúcs pedig a fej, s jelenleg a jobb váll kiépítése zajlik. A mutató, ha törné az alakzat nyakvonalát - amely jelenleg 1260 pont körül helyezkedik el - azaz szignifikánsan alatta zárna- akkor akár 1127 pontig is csökkenhetne. Ez az elemző szerint nem túl biztató forgatókönyv, figyelembe véve a Washingtonban az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos egyelőre parttalannak tűnő vitákat is.

Persze nem kell egyből az eladási gombot nyomni amiatt, hogy Basetti egy formálódó alakzatot vél felfedezni a vezető indexben. A fej-vállak alakzat, ha kialakul, ugyan tényleg erős trendfordító alakzatként ismert a technikai elemzés híveinek körében, azonban ahhoz, hogy érvényessé váljon, a nyakvonal törésének meg kell történnie, azaz a két váll és a fej kialakulását eredményező három rally közötti mélypontot összekötő vonalat meggyőzően át kell törnie az árfolyamnak, ez pedig az S&P 500-as index esetében a jelenlegi árszintnél jó 5-6 százalékkal alacsonyabban helyezkedik el.

Basetti neve ismerős lehet a technikai elemzők körében, mivel ő a szerkesztője a modern technikai elemzés bibliájának tartott könyv, a Technical Analysis of Stock Trends című könyv legújabb kiadásainak. Ebben a könyvben egyébként az Edwards-Maguee szerzőpáros a fej-vállak formációval kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy az ilyen alakzat kiépítése után az esetek mintegy 20 százalékában az árfolyam még a letörés előtt megmenekül, azaz az alakzat érvényét veszíti. A fej-vállak alakzat fontos kritériuma emellett a forgalom alakulása, fontos, hogy a bal váll kialakulásakor a forgalom nagyobb legyen a fej és a jobb vállak kiépítésekor tapasztaltnál.

Az, hogy a piacot figyelő spekulánsok különösen érzékenyek a fej-vállak tetőre érthető az elmúlt évek miatt. 2007 őszén ugyanis pont egy ilyen alakzattal tetőzött tankönyvszerűen a piac, s a nyakvonal törése után hatalmas lejtmenet következett, amely 2009 tavaszán ért véget. Addigra azonban a vezető amerikai részvényindexek 50 százaléknál is többet veszítettek értékükből. A lejtmenetet időközben megszakította egy nagyobb medvepiaci rally, ami viszont az alakzat nyakvonalánál 2008 májusában tankönyvszerűen elakadt.

A fej-vállak alakzatnak azonban nem csak trendfordító, de trendfolytató változata is ismert, s erre az elmúlt két évben nem egy példa akadt. Ebben az esetben a kiépült formáció nyakvonalánál nem történik meg annak törése, hanem az adott termék árfolyama a fontos támaszszintről lendületet vesz és folytatódik az emelkedés lendületesen, gyakran új csúcsokra. Ilyenre volt példa az elmúlt két évben már kétszer is az S&P 500-as indexben, egyszer 2009, majd 2010 nyarán. Mindkét esetben a nyakvonal környékéről nagyobb emelkedés indult, új csúcsokra repítve a mutatókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mughuzu565, 2011.07.27 19:18

Addigra azonban a vezető amerikai részvényindexek 50 százaléknál is többet veszítettek értékükből.
-------------------------------
http://kerdesek.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.27 14:56

A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy a 2010 Május 1- aug 30 ig terjedő időszak grafikonját (pl. dow index) lerakom a 2011 május 1 tól mostanáig terjedő grafikon mellé akkor szinte tök ugyanaz a sávozás - nyammogás - szenvedés az egész... 2010 szeptemberétől ( mihelyst a nagyok visszaértek a magángépükkel Hwawiról) 1500 pontos emelkedés jött 2010 végére.

vagyis itt szeptemberben lesz vizválasztó (2008 ban is akkor mozzantak meg lefele az árak legalábbis látványosan... ) szóval mostanság köll betankolni decemberben meg eladni...nyáron meg nem kell pánikolgatni, mert nyári üzem van !!! Ha szeptemberben esések lesznek akkor ráérsz berezelni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html