Baljós jelek érkeztek - nagyobb lehet a baj

Annak ellenére, hogy a vezető amerikai részvényindexek rekord közeli magasságban tartózkodnak, a piac egy részének képe meglehetősen gyenge képet fest. A Nasdaq Composite index részvényeinek egy jelentős hányada már saját medvepiacát járja, s ez a divergencia sokak szerint a mélyben meghúzódó komolyabb problémákra hívja fel a figyelmet.
Napi.hu, 2014. szeptember 16. kedd, 07:17
Fotó: Reuters

A Nasdaq Composite index kosarában szereplő részvényeknek immár 47 százaléka esett több, mint 20 százalékot idei csúcsához képest, a közepes kapitalizációjú cégeket tömörítő Russel 2000 index esetében és a frissen kibocsátott részvényeket tömörító Bloomberg IPO indexnél is 40 százalék felett jár az arány - hívja fel összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Ez éles ellentétben áll a vezető indexek által mutatott képpel, az S&P 500-as index például idén már 33 alkalommal zárt csúcson, s az 500 vezető részvény esetében ez az arány mindössze 6 százalékos.

A baljós divergencia azt mutatja, hogy a befektetők kockázatéhsége egyre csökken, ahogy közeledik a Fed monetáris ösztönző programjának vége. Már három éve, hogy az S&P 500-as index nem volt képes egy jó 10 százalékot elérő korrekciót produkálni. Épp ezért a befektetők a nagyobb cégek részvényeit biztonságosabbnak vélik, s egyre inkább kerülik a kisebb papírokat, attól tartván, hogy ezek nagyobbat eshetnek ha megindul egy lejtmenet - mondta a hírügynökségnek Skip Aylesworth, a Henessy Funds portfólió menedzsere.

A kisebb kapitalizációjú részvényeknek voltak nagy felíveléseik, s árazásuk sokszor előre szaladt. Olyan ez, mint a teknős és a nyúl meséje. A kisebb részvények voltak itt a nyulak, de így nagyon előreszaladtak s pont ezért, ha a piac esik, őket bünteti leginkább - tette hozzá. Az elmúlt másfél évben egyébként az említett divergencia a részvények két csoportja között csak növekedett.

A nagyok elfedik a valóságot

A Nasdaq Composite index idén eddig 9,4 százalékkal emelkedett, azonban az index értékének az emelkedését néhány nagyágyú okozta, a Microsoft részvények 27 százalékkal drágultak az év eleje óta, az Apple pedig közel 30 százalékkal áll magasabban, mint január elején. A nagyok felfelé húzták az indexet, s ez elfedi, hogy mi is történik valójában a piacon.

A valóság az, hogy egy csomó részvény árfolyama elég jelentősen csökkent - mondta David James, az 5 milliárd dollárt kezelő James Investment Research elnöke. Az emberek csak azt látják, hogy az S&P 500 új csúcsokra kapaszkodik, s úgy gondolják, a piac rendben van. Azonban a legtöbb részvény nem követi az indexeket.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader


Az összefoglaló szerint a piacon tapasztalható divergencia már csak azért is aggasztó, mert ilyen mértékű eltérést az indexek és az egyedik részvények teljesítménye között utoljára 2007 októberében, a megelőző piaci csúcs időszakában lehetett tapasztalni, a 2007-2009-es medvepiac megindulása előtt. Akkor a csúcsukhoz képest 20 százalékot meghaladó mértékben eső Nasdaq komponensek aránya 45 százalékos volt, míg az S&P 500-as indexnél csak 18 százalék volt ez az arány.

Mégsem kell félni?

Persze vannak olyanok is, akik szerint a tapasztalható divergencia ellenére nem kell nagyon aggódni. Az olyan cégek papírjai, amelyek részvényeinek közkézhányada alacsonyabb, vagy pedig maga a cég veszteséges jellemzően rosszabbul teljesítenek, ha lejtmenet bontakozik ki a piacon - mondta Brad Thompson, a Frost Investment Advisors LLC elemzési igazgatója. Míg a Nasdaq Composite és a Russel 2000 indexnben szereplő cégek több, mint 20 százaléka produkál az elemzők szerint ebben a negyedévben veszteséget, addig az S&P 500-as index kosarában szereplő 500 cég közül az elmúlt 12 hónapban mindössze 15 volt veszteséges - emelte ki a szakember.

A piac most egyszerűen felkészül egy várható esésre. Sokan úgy gondolják, hogy az eddigi emelkedést a Fed okozta, s ha most elveszik a puncsostálat, a piac egésze esni fog. Én nem hiszek ebben, de úgy tűnik, a piac most ezt a forgatókönyvet készül eljátszani - tette hozzá Frost.

Dan Miller, a GW&K Investment Management részvénypiaci üzletágának igazgatója szintén nem aggódik. Lehet, hogy a tapasztalt áresés a kisebb kapitalizációjú részvényekben fájdalmasnak tűnik, azonban ezek a papírok a megelőző két évben átlagosan 60 százalékkal drágultak - emelte ki. Látni kell azonban, hogy a kamatok egyelőre alacsonyan maradnak, s az amerikai gazdaság egésze jó állapotban van, s ez tovább fogja felfelé nyomni a részvényárakat - vélte.

Jön az igazi indikátor

A héten kerül sor a kínai online kereskedőcég, az Alibaba Group Holding Ltd. első nyilvános részvénykibocsátására az Egyesült Államokban. A mintegy 21,1 milliárd dolláros tranzakció a legnagyobb amerikai első nyilvános kibocsátás lesz, a kibocsátási ár alapján számolt 163 milliárd dolláros piaci kapitalizáció a harmadik legnagyobb lesz a Google és a Facebook után.

Az Alibaba kibocsátás sikere, s a részvény tőzsdei bevezetés utáni teljesítménye igazi indikátora lehet majd annak, mennyire egészséges is az amerikai részvénypiac - mondta a Bloombergnek Malcolm Polley, a Steward Capital Advisor LLC elnöke. Most csak annyit látunk, hogy az indexek jól teljesítenek, s a nagy cégek részvényei is. Ez a jelenlegi bikapiac már elég sokat ment, lehet, hogy csak egy kis pihenőre van szüksége - vélte a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.16 18:36

Besúgók fülelik le a devizával trükköző bankárokat
2014. szeptember 16. 18:07
Hirforras: portfolio.hu

Az amerikai szabályozók akár már a következő hónapban vádat emelhetnek a világ legnagyobb bankjainak egyes devizakereskedői ellen. Sajtóértesülések szerint nem egy bankár kitálalt volt kollégáiról a nyomozóknak. Eközben a bankok már készülnek a devizamanipulációs ügy miatt elvesztett bizalom helyreállítására: felülvizsgálják eddigi ellenőrzési gyakorlataikat és új szabályokat vezetnek be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.16 18:05

brutálisan hülye kell legyen az, aki a forint hanyatlásának, gyengülésének TREND-jét http://kepfeltoltes.hu/140915/trend_www.kepfeltoltes.hu_.jpg nem tudja értelmezni...

sajnos ez is jól mutatja a szekta szavazóbázisának értelmi színvonalát... az ilyenekkel érdemben még vitázni se lehet... hülyék ahhoz is, hogy felfogják a környezetüket...

a TREND egyértelmű! a szektás csürhe gazdaságpolitikájának egyenes következménye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.16 17:35

Ritkán kap ennyi pénzt Magyarország
2014. szeptember 16. 16:42

GAZSASAGFEJLESZTES !

Minden idők harmadik legmagasabb összegét, 438 milliárd forintnyi nettó EU-transzfert könyvelhetett el Magyarország az idei második negyedév során, ha pedig a ma megjelent adatokból és nyilatkozatból indulunk ki: a harmadik negyedévi kilátások még kedvezőbbek.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklus Partnerségi Megállapodása keretében egyébként múlt héten az Európai Bizottság azt vállalta, hogy összesen 25,4 milliárd eurónyi EU-támogatást fog majd kifizetni Magyarországnak.


A gazdasag tovabbi növekedese biztositva, erösödhet a FORINT!

Erös gazdasaghoz, erös FORINT tartozik!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.16 13:52

@Tomi31: valóságtartalmuk is épp annyi mint egy mesének főként a paszulyról..


..aha ..,de amit én írok 3 éve ,mindig az jön be ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.16 13:37

@illiber:

Kuss, irány játszani.. üres a játszótér.. a mesékkel az a baj, hogy mindig jó a végük.. de azt látom hogy te amúgy álomvilágban élsz.. mesékbe illőek a hozzászólásaid.. valóságtartalmuk is épp annyi mint egy mesének főként a paszulyról..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html