Idén nyárra is jutott egy baljóslatú alakzat az amerikai részvénypiacon, amely erősen negatív jelzésekkel szolgál a vezető tengerentúli indexek várható teljesítményére nézve, legalábbis így véli Jeffrey A. Hirsch, a Stock Trader's Almanach társszerzője és a hasonló nevű befektetői hírlevél vezető szerkesztője. A főleg a részvénypiac ciklikusságának és szezonalitásának vizsgálatáról elhíresült szakértő véleménye szerint nagy az esélye annak, hogy az úgynevezett "három csúcs és egy boltozatos ház" névre hallgató, rendkívül komplikált trendfordító alakzat épül ki az amerikai indexekben, s ennek az alakzat szakirodalma szerint meglehetősen negatív implikációi vannak a továbbiakra nézve.

Az alakzatot a 70-es években George Lindsay azonosította elsőként. Nevét arról kapta, hogy első felében a vizsgált index - Lindsay eredetileg a Dow Jones Industrial indexnél használta - három egymást követő csúcsot épít, ezek nagyjából azonos magasságban helyezkednek el. A három csúcsból letörés következik, amely általában az Elliott hullámelméletből ismerős A-B-C formájú, három szakaszra osztható lejtmenet formáját ölti. Ezután a mutató egy tripla mélypontot épít, s innen lendületet véve megkezdődik az úgynevezett "boltozatos ház" kiépítése. Ennek teteje általában egy fej-vállak alakzathoz hasonló formáció, amelynek letörése után a nyakvonal közelébe korrigál vissza az árfolyam, majd éles lejtmenetet vesz, s egészen a korábbi hármas mélypont közelébe viszi le az index értékét.

Az idealizált formája a formációnak nagyjából így néz ki:

Három csúcs és a boltozatos ház



Az alakzat kialakulásában Lindsay szerint fontos az időtényező is. Míg az első három csúcs kialakulásához 8 hónap kell ideális esetben, addig a boltozatos ház kiépülése 7 hónapig kell hogy tartson. Az alakzatnak nem feltétlenül kell egy az egyben az előbb bemutatott formát öltenie, azonban a főbb fordulópontoknak és azok elhelyezkedésének illeszkednie kell a vizsgált mutatóhoz Lindsay leírása szerint. Mivel az alakzat bonyolult, ezért azt várhatnánk, hogy meglehetősen ritkán alakul ki a vezető indexekben. Lindsay azonban 1893-tól 1969-ig elég sok előfordulást vélt felfedezni.

Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Mivel bonyolult alakzatról van szó, ezért egyes interpretációk szerint célszerűbb rá úgy kereskedni, hogy két részre bontjuk: egy triplacsúcs alakzatra, majd egy fej-vállak tetőre, s ezekre kiépíteni külön kereskedési technikákat. Az elméletet ért kritikák szerint bonyolultsága és rugalmassága miatt teljesen szubjektív, hogy mikor azonosítja a megfigyelő az alakzatot a vezető indexben, s utólag derül ki, hogy igazak voltak-e a kialakuló technikai formációból levont következtetések. Mindenesetre  a mostani helyzetben a szakértő szerint megvan az esélye annak, hogy a letörés előtti utolsó felfelé hullámot éli át a piac, s ekkor a tavaly őszi mélypontokat veheti célba a Dow Jones Industrial Average index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!