Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A hétfői pánikhangulat ellenére zöldben nyitott a Bukaresti Értéktőzsde (BVB), irányadó indexe közel 1 százalékos pluszt mutatott. A kezdeti lelkesedés azonban hamar alábbhagyott, délben már a mutatók mindegyike negatív tartományban mozgott. A BET-C  -mely a tőzsdén jegyzett 25 legjelentősebb vállalat mutatója - közel egy, míg az öt befektetési alap (SIF) mutatója a BET-FI 0,5 százalékos mínuszban állt.

A kereskedők tanácstalanságát csak tovább fokozták, az elemzők egymásnak ellentmondó nyilatkozatai, hol a bika, hol a medve visszatérését jósolva. A februári minimumhoz képest a BVB vezető indexe a BET valamivel több, mint 125 százalékot emelkedett, az öt befektetési alap 173 százalékot drágult. Ennek ellenére a kereskedők többsége úgy véli a romániai értékpapírpiac elérte csúcspontját és következő időszakban akár 20-30 százalékos korrekciókra számítanak.

Baljós jelként értékelték a hét első kereskedési napján elszenvedett veszteségeket is, amikor a SIF-ek mutatója közel 4 százalékot zuhant, míg a blue chipek több mint 2 százalékot vesztettek értékükből. A befektetők bizalma megtört, a külföldi vásárlók elmaradnak, a makrogazdasági mutatók a mélyben vannak, így a további emelkedést semmi sem támogatja - hangoztatták a szakemberek.

Ellenkező véleményen vannak ugyanakkor a befektetési alapokat adminisztráló szakemberek, szerintük ugyanis pánikra semmi ok, a bullpiacnak még koránt sincs vége. Az optimista verzió szerint újabb lökést adhat a román papíroknak, hogy várhatóan Szeptemberben - a korábbi évekhez hasonlóan - a külföldi befektetők újra megjelennek a bukaresti parketten, de a második negyedéves vállalati eredmények is okozhatnak még meglepetéseket. A legjobban teljesítő alapkezelő az Active Dinamic augusztus végén 75 százalékos pluszban állt, míg ellenkező oldalon a Zepter Mix 17 százalékos nyereséget realizált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!