A friss adatok szerint a vegyes alapoknál 3 milliárd forint értékű tőkebeáramlás volt februárban, amely továbbra is a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a kategória vagyona 1,4 százalékkal 1728,3 milliárdra csökkent a hónapban.

A részvényalapokba 1,7 milliárd forint tőke áramlott be; a növekedést az árfolyammozgások ezúttal nem segítették. Mindennek eredőjeként a részvényalapok vagyona 6,3 százalékkal 783,0 milliárd forintra csökkent, amely a legnagyobb csökkenés a kategóriák között.

A tőkevédett alapok esetében ebben a hónapban 1,8 milliárdnyi tőke érkezett, amely még egy januárban elindult alapnak köszönhető. A vagyon ennek megfelelően 4,4 százalékkal, a kategóriák között a legnagyobb mértékben, 39,2 milliárd forintra nőtt.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt megfigyelhető 4,7 milliárdos értékben, amely a legnagyobb az elmúlt hónapban. A hozamok is kedvezőtlenül alakultak, így a kategória esetében 4 százalékkal 861,3 milliárd forintra csökkent az eszközérték.

A pénzpiaci alapokból 0,4 milliárd forint értékű tőke távozott. A hozamok nem tudták teljes egészében korrigálni a csökkenést, így összességében 0,3 százalékkal 27,9 milliárd forintra csökkent a vagyon a legkisebb kategóriánál.

A kötvényalapokból 4 milliárd forintnyi tőke áramlott ki, amely a második legnagyobb érték a kategóriák között. A hozamokkal együtt a kötvényalapok vagyona mindössze 0,2 százalékkal csökkent, a hónap végén a kategória eszközértéke 1496,6 milliárd forintot tett ki.

A származtatott alapoknál februárban gyakorlatilag nem volt tőkemozgás. A hozamok azonban pozitívan alakultak, így a kategória nettó eszközértéke 1,1 százalékkal 75,6 milliárdra bővült.

Az ingatlanalapokból februárban 1 milliárdnyi tőke távozott; a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték kereken 1 százalékkal 1706,3 milliárd forintra nőtt.

Az árupiaci alapokhoz 0,3 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezúttal nem tudtak ehhez hozzátenni, így a vagyon 1,2 százalékkal 62,0 milliárd forintra esett vissza.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba az elmúlt hónapban 3,2 milliárdnyi tőke áramlott be. A hozamok ezen még javítani is tudtak valamelyest, így a vagyon 1,7 százalékkal 784,4 milliárd forintra nőtt február végére - írta a BAMOSZ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!