A tavaly októberi hangulati mélypontot követően most márciusra ismét rekord közeli szintre romlott a profi befektetők hangulata – derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. Az ebben résztvevő 244, összesen 621 milliárd dollár befektetésért felelős portfóliómenedzser olyannyira szélsőségesen borúlátó, hogy az már egy komolyabb további tőzsdei áresést valószínűtlenné tesz - írják a bank elemzői. Pont emiatt arra számítanak, hogy a 3800  pont körüli szintek kemény támasznak bizonyulhatnak az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex számára.

Már eléggé fél mindenki

Felhívják a figyelmet, hogy egy csomó olyan mutató már felvette azokat a szélsőséges értékeket, amelyek a hosszabb távú piaci mélypontok közelében jellemzőek. Ilyenek például a növekedési várakozások. A megkérdezettek nettó 51 százalékkal számít arra, hogy a globális gazdaság a következő 12 hónap során gyengülni fog. Februárban még csak nettó 35 százalék volt ezen a véleményen. A novemberi nettó 24 százalékról 42 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint hamarosan recesszió köszönthet be. Emiatt egyébként a befektetők többsége azt látná jónak, ha a vállalatok pénzügyi igazgatói a cégek készpénzállományát növelnék erre való felkészülésként.

Immár 10 hónapja van 80 százalék felett azok aránya, akik szerint a globális gazdaság számára a stagfláció a legvalószínűbb forgatókönyv a következő egy év folyamán. Ez az átlagosnál magasabb inflációt és a historikus átlagnál alacsonyabb növekedést jelent.

Olyan rossz minden, hogy lassan csökkenhetnek a kamatok

Azzal párhuzamosan, hogy a globális és az amerikai gazdaságtól gyengébb teljesítményt várnak, növekedett az optimizmus a Fed monetáris politikájával kapcsolatban. Már a többség, 57 százalék azt várja, hogy a rövidtávú dollárkamatok 12 hónapos időtávon csökkenni fognak, miközben a túlnyomó többség változatlanul a globális infláció mérséklődésével számol.

A Fed szigorú retorikájának azért megvolt a hatása, februárhoz képest feljebb csúszott az amerikai kamatpálya várt csúcsa. Egy hónapja a Fed alapkamat várható legmagasabb értékét 5 és 5,25 százalék közé tették, most már viszont 5,25 és 5,5 százalék közé várják a piaci szereplők. Európában is további kamatemelésekre számítanak, a befektetők kétharmada szerint az EKB tovább növeli a jelenlegi 3 százalékról irányadó kamatát.

Látszik, hogy a profi alapkezelők érzékelték a pénzügyi rendszerben jelentkező feszültségeket. A legnagyobb piacokat fenyegető általános kockázatnak most már nem is az infláció magas szinten ragadását tartották, hanem egy olyan csődeseményt amely, destabilizálhatja a globális tőkepiacokat. Meg kell jegyezni, hogy a felmérés néhány nappal a Credit Suisse svájci óriásbank állami pénzen történő megmentése előtt született. Egy ilyen csőd esemény várható legvalószínűbb forrása az amerikai árnyék bankrendszer lehet az alapkezelők szerint.

Halmozzák a készpénzt

A pesszimizmust jól tükrözi, hogy az október óta tartó csökkenést követően most ismét emelkedésnek indult a készpénz aránya a kezelt portfóliókon belül. Most ez átlagosan 5,5 százalékon áll a februári 5,2 százalékot követően. Az átlagos készpénz arány így már 15 hónapja áll 5 százalék fölött. Ennél hosszabb ilyen jellegű periódust utoljára a 2000 és 2002 közötti 32 hónapig tartó medvepiacon volt tapasztalható.

Az elmúlt hónapban felgyorsult a rotáció, amely során a befektetők az amerikai részvényeiket európaiak lecserélték. Már 63 százalék azok aránya akik felül súlyozzák az európai részvényeket az amerikaiakkal szemben. Hangulatot mindenki érzékeli, és most már az európai részvények vásárlását tartják annak a pozíciónak, amelyet az alapkezelők szerint a legtöbb piaci szereplő felvesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!