A HSBC tavalyi nyeresége 53 százalékkal csökkent

A HSBC, a legnagyobb európai bank tavalyi adózás utáni nyeresége 53 százalékkal, 5,969 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 12,608 milliárd dollárról, amiben jelentős szerepe volt egy 7,3 milliárd dolláros egyszeri tételnek - írja az MTI a cég közlése nyomán.
Szász Péter, 2020. február 18. kedd, 22:43
Fotó: Reuters

Az adózás előtti, egyszeri tételek nélküli eredmény 5 százalékkal, 22,2 milliárd dollárra nőtt, bevétele 4,3 százalékkal, 56,1 milliárd dollárra emelkedett. A londoni központú bank nyereségének döntő része, csaknem 90 százaléka Ázsiában keletkezett.

A Londonban és Hongkongban jegyzett bank azt is bejelentette, hogy a következő két évre felfüggeszti részvényvisszavásárlási programját, miközben 2022-ig szóló, 6 milliárd dolláros szerkezetátalakítási programot indít el. Ennek részeként a jelenleg 235 ezer fős alkalmazotti létszámát csaknem 35 ezerrel tervezi csökkenteni a következő három évben.

A HSBC tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátaja (ROTE-arány) tavaly 8,4 százalékra csökkent a 2018. évi 8,6 százalékról. A mutatót 2022-re 10-12 százalékra akarja javítani a bank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK