Nem felvenni kéne a hitelt, hanem végre törleszteni - küszöbön egy újabb krízis?

Régen nem vártak ennyien recessziót a globális gazdaságban és régen nem számítottak ennyien a kamatok csökkentésére - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A szakértők arra figyelmeztetik a cégeket, hogy ideje lenne leépíteni a hatalmas hitelállományokat.
Lovas-Romváry András, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:31
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Utoljára 2011 októberében vártak annyian recessziót a következő 12 hónapban a világgazdaságban, mint most - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A megkérdezett 224, összesen 553 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember 34 százaléka van azon a véleményen, hogy a globális gazdaság egy éven belül visszaesést fog elszenvedni. Ez egyébként összhangban van a befektetési bank saját elemzőinek előrejelzésével is, ők egy a háromhoz teszik ennek esélyét.

A recessziós félelmek természetesen kamatcsökkentési várakozásokkal párosulnak. A megkérdezettek nettó 43 százaléka (azaz az emelkedést és csökkenést várók százalékos aránya között ekkora az eltérés) szerint mozdulnak el globálisan lefelé a kamatszintek, ez 2009 óta nem látott értéket jelent. Úgy látják, hogy eközben a fiskális és a monetáris politika globálisan nem elég ösztönző erejű. Nettó 25 százalék szerint globálisan elmondható, hogy a költségvetések általában fékezik a gazdaság növekedését, s ezt nem tudja ellensúlyozni a monetáris politika jelentette stimulus.

Ebben a környezetben az a jellemző a megkérdezettek szerint, hogy a vállalatok az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően túlságosan is eladósodtak, nettó 50 százalék volt ezen a véleményen, ilyen magas értéket mindössze egyszer mértek a felmérésben. 46 százalék szerint a vállalatoknak így most a hiteleik törlesztésére kellene koncentrálniuk.

Az alapkezelők pozicionáltsága is azt mutatja, hogy felkészültek a várható folyamatokra. Olyan eszközök súlya van most magasan a portfóliókban, amelyek elsősorban a csökkenő kamatok és a visszaeső vállalati nyereségek időszakában tudnak felülteljesíteni. Így felülsúlyozzák a készpénzt, a kötvényeket, az ingatlanvállalatok és a közszolgáltatók részvényeit, alulsúlyozzák viszont általában a részvényeket, az iparvállalatokat, a nyersanyagokat és általában a feltörekvő piacokat.

Az amerikai részvénypiacokkal kapcsolatban meglehetősen érdekes álláspontot képviselnek az alapkezelők. Nettó 15 százalékuk azt állítja, hogy a következő 12 hónapban ez az a régió, amelynek részvényeit a legszívesebben felülsúlyozná, s ezzel a legkedveltebb az összes lehetséges befektetési célpont között. Ugyanakkor 78 százalékuk szerint az amerikai részvények jelenleg felülértékeltnek tekinthető.

A piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak változatlanul a kereskedelmi háborút vélik a vagyonkezelők. 2018 áprilisa óta mindössze két olyan hónap volt, amikor ennél is nagyobb kockázatot láttak a profik, egyszer az ECB és a Fed esetleges rossz lépéseit, máskor pedig a kínai gazdasági lassulást vélték annak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.08.16 12:47

@acdc: érdemleges hozzáböfögéshez hülye vagy s.ggnyaloncka. Magyarázd el, orban gazdid hogyan alakította ki a világot uraló hitelpénzrendszert! Jahhh... :))))
Remélem te is érzed milyen féleszű vagy. Mert lerí rólad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.08.16 11:53

@MLB2019: F@sza jobbágy vagy MLB, remélem megkapod karácsonykor a bözsiutalványt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.08.16 10:56

@narancsragacs: Húú apám, süt az ertelem. A hitelpénzrendszerre aztán tényleg komoly ráhatása van ennek a triónak. :D
Ha tudnád milyen tanulatlan primitív sötét vagy nem vergődnél itt minden nap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.16 07:32

@MLB2019: Szerencsére a matolcsi-orbán-varga trió megvéd minket, itt nincs sírás és nem is lesz :) Tökéletes a pénzrendszer, 265 ről 325 re erősödött a forint. Nemrég még 8 cseh koronát adtak 1 forintért, ma már 12-őt. Régebben 32 kunát adtak 1 forintért idén már 48 at. Narancslé mokka kacagás az élet !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.08.16 06:43

@laci_52: "Sem a cégek, sem az emberek nem fogadják meg a régi - és nagyon igaz - mondást: addig nyújtózkodjál, ameddig a takaród ér!"
Ezt a nagyon okos és bölcs mondást mindig hangoztatjátok, de azzal nyilván nem vagy tisztában, hogy a hibás pénzrendszer hogyan működik, és miért van belekódolva a 'sírás-rívás'.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html