Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Recesszió köszönhet be a globális gazdaságban kilenc hónapon belül, ha Donald Trump elnök további 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 25 százalékos büntetővámot, s erre Peking válaszlépésekkel reagál - írták a Morgan Stanley elemzői a Bloomberg beszámolója szerint. A JPMorgan szakértői eközben arra figyelmeztettek, annak a valószínűsége, hogy az amerikai gazdaság a második félévben recesszióba süllyed, az eddigi 25 százalékról 40 százalékra emelkedett. A Goldman Sachs az eddig 1,3 százalékról 1,1 százalékra csökkentette a második negyedéves amerikai GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát.

A befektetőinkkel folytatott beszélgetések arra engednek következtetni, hogy a piac szereplők jelenleg alábecsülik a kereskedelmi viták negatív hatásait. Ők úgy vélik, hogy a kereskedelmi háború ugyan hosszabb távon hatással lehet a globális gazdaságra, azonban ennek mértékét nagyon alábecslik - írta a Morgan Stanley vezető közgazdásza.

Az államkötvények hozama, különösen a hosszabb lejáratoké világszerte esett eddig idén. A piac ezzel azt árazta be, hogy lassulni fog a világgazdaság, amelyre a nagyobb jegybankok várhatóan lazítással reagálnának. A kulcsfontosságúnak tekintett recesszió-előrejelző indikátor, a hosszabb és rövidebb lejáratú amerikai államkötvények közötti hozamkülönbség pedig olyan jelet küldött, amire 2007 óta nem volt példa - emlékeztet az összefoglaló. Eközben a JPMorgan és a Citigroup stratégái azt várják, hogy a hosszabb hozamok tovább csökkenhetnek.

Veszélybe kerülhetnek a beruházások

Úgy tűnik, a globális növekedés az év hátralévő részében a hosszabb távú trendje alá süllyed - írta a JPMorgan vezető közgazdásza, Bruce Kasman. A Goldman eközben egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy a Fed a lassulás miatt már idén megkezdje a kamatok csökkentését, bár alap forgatókönyvükben még mindig további idei kamatemelések szerepelnek.

A Morgan Stanley szakértői  úgy vélik, ha nem enyhül a konfliktus a kereskedelmi háborúban résztvevő felek között akkor a fogyasztói kereslet csökkenhet, miközben az áruk előállítási költségei emelkedni fognak. Erre válaszul szerintük a vállalatok visszafogják majd beruházásaikat. A Citigroup elemzői azt  tanácsolják ügyfeleiknek, vásároljanak amerikai államkötvényeket. Utoljára ugyanis 2016 elején mutatott a globális gazdaság hasonló tüneteket, mint most, s azt jelentős gazdasági lassulás követte világszerte.

Mark Schofield, a bank vezető makro-stratégája szerint az amerikai gazdaság eddig ugyan ellenállónak mutatkozott a kedvezőtlen fejleményekkel szemben, ez azonban nem tarthat örökké. Ahogy a nehézségek erősödnek és a korábbi fiskális ösztönzők hatásai gyengülnek, a gazdaság lassulása úgy lesz egyre nagyobb kockázat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!