Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hetek bankcsődjei miatt pénteken általános félelem lett úrrá az európai tőzsdéken, mivel a két igazán nagy akció, amivel egy-egy bank összeomlását a betétesek teljes védelmével tudták megoldani, hétvégére esett.

Ez nem véletlen, hiszen ekkor volt idő ezeket a kormányok és jegybankok, valamint más szereplők bevonásával úgy levezényelni, hogy a tőzsdék és a bankok nyitási idejére már minden rendben legyen, így elmaradjanak a pánikszerű betétkivonások és eladások.

Féltek a hétvégétől

Pénteken aktuális gyenge láncszemként a Deutsche Bankot találták meg, mivel ott pár éve valóban súlyos helyzet állt elő. Csakhogy azt négy év alatt kezelték, a bankot rendbe hozták, átalakították, megerősítették, és tavaly már komoly nyereséget termelt.

Az amerikai piacokon nem is mutatkozott semmiféle ijedelem, ami azt mutatta, hogy a nagy intézményi befektetők tisztában vannak a helyzettel, Európában azonban zárásig kitartott a félelem, a banki részvények árfolyama nagyot esett.

Végül eltelt a hétvége és nem történt semmi, erre végre megnyugodott mindenki, az európai tőzsdeindexek erős pluszba kerültek hétfőn, bár a bankrészvények csak viszonylag kisebb mértékben emelkedtek.

Ez azonban nem baj, normális folyamat, ha a bankszektort most kivonják a befektetők a kedvencek közül, és más szektorok részvényeiből vásárolnak be. Hogy nincs komolyabb bizalmatlanság, azt az is mutatja, hogy a jelentősebb európai indexek, mint a német DAX vagy a francia CAC-40, alig vannak lejjebb, mint mindenkori csúcsuk. Igazi pénzügyi válságban ilyen nem fordul elő.

Beszédes számok

A Deutsche Bank ügye valójában össze sem hasonlítható az egy héttel korábban elvérzett Credit Suisse helyzetével. Míg a Deutsche bank 1,8 milliárd eurós nyereséget ért el a tavalyi utolsó negyedévben és 5 milliárd euró volt az egész éves profitja, addig a Credit Suisse tavaly összesen 7,3 milliárd svájci frankot veszített, ebből csak az utolsó negyedévben 1,4 milliárdot.

A Deutsche Bank likviditási fedezeti rátája emellett 142 százalékos volt év végén, azaz bőven rendelkezésre álltak olyan bármikor eladható eszközök, melyekből egy hirtelen jövő, nagyobb betétkivonás is könnyedén fedezhető.

Credit Suisse eközben már tavaly felélte likvid készleteit, így a rendelkezésre álló eszközök mértéke már el sem érte az előírt mértéket, vagyis olyan rossz helyzetben volt, hogy érdemben semekkora kivonást nem bírt már ki.

A menekülés mértéke

A pánikfolyamat így egyelőre úgy tűnik, megszakadt, és a CNBC szerint vannak már adatok arról, hogy Amerikában mekkora betétkivonást, illetve átrendeződést eredményeztek az ottani bankcsődök.

A március 15-én végződő héten, vagyis csütörtöktől szerdáig a pánik időszakában összesen 98,4 milliárd dollárt vontak ki a bankokból, ami az összes bankbetét 0,6 százaléka. A kisebb bankokból a pénz egy részét átvitték nagyobbakba, így azokból összesen 120 milliárd dollár kivonás történt.

Miután ezt az akadályt a kisebb bankok gond nélkül vették (még ha esetleg igénybe is kellett venniük átmeneti jegybanki likviditási hiteleket), mindez azt jelzi, hogy egyelőre nem volt több csontváz a szekrényben, és az európai bankokat sem zavarták meg a kivonások.

Természetesen lehetnek még problémás bankok a későbbiekben, de úgy tűnik, hogy a pánikfolyamat megszakadt, a bankok nagy része rendben van, és a lebonyolított hétvégi akciók sikeresek voltak, a közönség láthatja, hogy

ügyesen és gyorsan kezelik a pénzintézetek, jegybankok és kormányok az ilyen helyzeteket, 2008 óta felkészültek erre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!