BUX
38811

Banki öröm Európában

A gyenge pluszokat mutató tengerentúli és a negatív ázsiai zárást követően teljesen vegyes képet festenek az európai indexek.

portfolio.hu, 2011. január 28. péntek, 11:13

Érdemben emelkedni csak a spanyol index tud, miután a kormány bejelentette, hogy megemelik a nyugdíjkorhatárt és a befektetői bizalom visszaállítására újabb kölcsönöket nyújtanak a spanyol takarékbankoknak. Az ibériai országban 65-ről 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. A nagyobb indexek közül a DAX30 stagnálást mutat, míg a CAC40 0,2 százalékot, a londoni FTSE100 pedig 0,7 százalékot csökkent.

A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is 0,4 százalékos esést mutat, a csökkenést az alapanyag kitermelők vezetik. A fémpiaci esés következtében tovább ütik a bányatársaságokat, az európai piacon kereskedett cégek részvényei 1,5-2 százalékkal csökkennek. Jól teljesítenek viszont a banki és biztosítási szektor papírjai köszönhetően a spanyol takarékbankok megmentését célzó újabb intézkedéseknek. A Societe Generale majd 3 százalékos, a spanyol bankok pedig 1,5-2 százalék közötti erősödést mutatnak.

Közel 4 százalékkal estek a Sanofi Aventis részvényei a francia parketten, miután kiábrándító hírek érkeztek a vállalat új rákgyógyszerével kapcsolatban. Az elmúlt napok emelkedését követően továbbra is erősek a BMW papírok, melyek 1,5 százalékkal kerültek feljebb a hét utolsó napján, miután a Goldman Sachs is vételi listára vette a bajor cég részvényeit. A Scania is tartásról vételre került a banknál, ennek megfelelően 1,7 százalékkal emelkedik a kamiongyártó árfolyama.