Bankok vezették az emelkedést Európában

A görög kötvénycsere miatti aggályok ellenére a pozitív tartományban végeztek a vezető európai tőzsdeindexek.
NAPI, 2012. március 7. szerda, 19:13
Fotó: Napi.hu

Az említésre méltó gazdasági adatok közül a januári német ipari megrendelési adat váratlan visszaesése ugyan még kellemetlen meglepetés volt, az amerikai magánszektorban dolgozók számának a konszenzussal egybevágóan dinamikus emelkedése viszont lökést adott a részvénypiacoknak is.

A fontosabb indexek közül így a londoni FTSE 0,4, a frankfurti DAX 0,6, míg a párizsi CAC-40 0,9 százalékos erősödéssel nyugtázták a szerdát. Az emelkedésben a pénzügyi szektor szereplői jártak az élen szerte a kontinensen, a Commerzbank 7,8, a Banco Popolare 7, a Société Générale és a Crédit Agricole pedig egyaránt 3 százalék felett, míg a Deutsche Bank 2,5 százalékkal került feljebb a kereskedés végére.

A keddi szakadás után 1,3-2,9 százalék közötti mértékben szépítettek a bányaipari társaságok. Javította hangulaton, hogy a BMW februárra 14 százalékos forgalombővülésről számolt be a kínai és amerikai kereslet élénkülése folytán. A bajor autógyártó részvényei 2,5 százalékkal emelkedtek a hírre, míg a szektortárs Daimler 1,1 százalékkal került feljebb.

A nap egyik fő vesztese a tavalyi rekordprofit ellenére az idei foci EB és olimpia fényében csalódást keltő kilátásokról beszámoló Adidas, amely jelentését követően 3 százalékot esett. A francia Total 0,3 százalékkal gyengült miután finomítási üzletágának igazgatója egy konferencián elmondta, texasi finomítójuk fejlesztése a vártnál kisebb nyereségességjavulással jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK