Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank 75 százalékos tulajdonrészt szerez az üzbég Ipoteka Bankban – közölte Taskentben Jamsid Kucskarov üzbég miniszterelnök-helyettes egy üzleti fórumon. A Hvg.hu a Szputnyik hírportál helyi kiadására hivatkozva írja, hogy a politikus hozzátette: szerdán aláírják az erről szóló megállapodást, két hónapon belül pedig le is zárhatják az ügyletet.

Az Ipoteka Bank privatizációja része az átfogó gazdasági reformfolyamatnak, ennek keretében az ország hat nagybankjának állami részvényeit kívánja értékesíteni a taskenti vezetés.

Az már Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi látogatása idején szóba került – a krumplikutatási együttműködésen túl –, hogy a legnagyobb magyarországi pénzintézet érdeklődik az üzbég bankrendszer privatizációja iránt. Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan melyik bank lehet az akvizíció célpontja, ám már akkor is látszott, hogy a bankszektorban komoly fejlődési potenciál van.

Üzbegisztánban tavaly decemberben fogadták el a pénzügyi szektor reformját célzó legújabb programot. Míg a korábbi törvények szerint a külföldi befektetők legfeljebb egyszázalékos részesedést szerezhettek a bankokban, a mostani szabályok már nem szabnak felső határt. Az egykori szovjet tagköztársaságban 31 bank tevékenykedik, közülük 13 van állami tulajdonban. Az Ipoteka különösen jelzáloghitelezésben erős univerzális bank.

A bank mérlegfőösszege 3,055 milliárd dollár, azaz 941 milliárd forint, míg a sajáttőke és az eredmény rendre 380 millió és 38 millió dollár, ami 117 milliárd és 11,7 milliárd forint. Ennek alapján a vételárat elemzők 90 milliárd forintnál kisebb szintre teszik.

A Napi.hu kérdésére válaszolva az OTP közölte: nem kommentál akvizíciókkal kapcsolatos médiaértesüléseket.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!