BUX
38667

Bankrészvényt kell venni, de inkább biztosítót

Az idei első hónap legjobban teljesítő európai szektora a pénzügyi volt, miután a befektetők egyre inkább hisznek abban, hogy az európai adósságválságot sikerül kezelni és az eurózóna nem esik szét.

NAPI, 2011. január 31. hétfő, 14:43

A Stoxx600 biztosítói alindex 9,4 százalékkal emelkedett 2011 januárban, míg a bank index értéke 8,3 százalékkal nőtt, ami a két legjobb teljesítmény a 19 alindex közül és 1998 óta a legmagasabb növekedés. Összehasonlításul az átfogó Stoxx600 index ezalatt 1,2 százalékot erősödött.  Az EU elkötelezett az államadósság-probléma kezelésében- mondta Patrick Lemmens, a 13 milliárd dollárt kezelő Robco Group menedzsere, aki decemberben még úgy vélte, a következő 12 hónapban a pénzügyi szektor papírjai 50 százalékkal drágulhatnak.A banki rallyt olyan cégek vezették, mint a spanyol Bankinter SA és Banco Sabadell SA, az olasz Intesa Sanpaolo és UniCredit Spa, vagy a francia Societe Generale, amely cégek mindegyike leglaább 18 százalékos árfolyamnövekedést könyvelhetett el idén.Múlóban az adósságválságtól való félelemTavaly a spanyol és olasz hitelezők még attól tartottak, hogy az adósságválság államcsődökhöz vezethet, visszavetheti a gazdasági növekedést és magát az euró létét is fenyegetheti. Görögország és Írország is mentőcsomagra szorult az EU-tól és az IMF-től. Az EU vezető politikusai azonban mostanra eloszlatták a befektetői aggodalmakat. Az ECB elnöke Jean-Claude Trichet pedig Davosban úgy nyilatkozott, a 440 milliárd eurós EFSF (európai pénzügyi stabilitási eszköz) bevethető lesz államkötvényvásárlásra is, a piaci feszültségek enyhítése céljából. A sikeres EFSF kibocsátás volt a végső jel arra, hogy az európai adósságválságot - legalábbis időlegesen - sikerül kézben tartani - vélekedett Moritz Rehmann a 10 milliárd eurót kezelő müncheni DJE Kapital AG munkatársa. A biztosítók és a bankok korábbi alulsúlyozása megszűnhet a befektetők részéről és ez a trend kitarthat még egy darabig. Biztosítók fókuszbanA belga Ageas és a francia Axa Sa volt a biztosítói szektor két húzópapírja, 25, illetve 24 százalékos januári emelkedéssel. A HSBC elemzői január 27-én fogalmaztak meg pozitív véleményt a szektorról, arra hivatkozva, hogy nem várhatóak újabb sokkok az adósságválság kapcsán. Az elemzők véleménye szerint a biztosítási szektor jól fog viselkedni a piaci ingadozások közepette, mivel tőkeellátottságuk egyre jobb lesz.  

Két német biztosító, a Munich Re és a Talanx AG január 26-án bejelentették, nincs szükségük rendkívüli céltartalékképzésre a görög állampípír-állományuk után. Erre egy nappal azután került sor, hogy a Vienna Insurance Group jelentősebb leírásokat jelentett be görög és ír állampapírjaik értékvesztésére hivatkozva. A JP Morgan is optimistaMa kiadott elemzésében a JP Morgan úgy véli, az európai biztosítók idén felülteljesíthetik a többi szektort és egy esetlegesen kiújuló adósságválságban is jobban állnák a sarat, mint az európai bankok. Az európai bank- és biztosítói szektor jelentősen felülteljesítette az amerikait idén, miközben a Stoxx600 bank indexe 8,3 százalékkal nőtt, az S&P500 pénzügyi szektor indexe 1,8 százalékkal tudott csak emelkedni. A hitelbiztosítás díja idén csökkent Európában, miután a befektetők arra számítottak, hogy az európai döntéshozók lehetővé teszik a kormányoknak, hogy piaci áron visszavásárolják kötvényeiket - elkerülve ezzel a kényszerű átstrukturálást.  A 15 ország CDS-eit követő Markit iTraxx SovX Western Europe Index története legnagyobb két hetes csökkenését abszolválta a január 21-vel zárult két hét során. Ennek ellenére számos részvényalap még mindig alulsúlyozza a banki és biztosítói szektort, mivel a pozitív kilátások helyett a jelenlegi helyzetre koncentrálnak - mondta Edwin Simon, a 3,7 milliárd eurós OBAM Alap kezelője. A helyzet komoly lehetőséget jelenthet, amikor majd valóban konkrétumok érkeznek a bankszektor magához téréséről - tette hozzá Simon, aki épp ezért alapjában felülsúlyozza a pénzügyi részvényeket.