A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 és a frankfurti DAX 4-5 ponttal lecsúszik, a párizsi CAC-40 pedig 2 ponttal felkapaszkodik a nyitásban.

A piacokat továbbra is nyomasztja ugyan a koreai feszültség, de kezdik megemészteni a helyzetet, és szakértők szerint a kockázatvállalási hajlam lassan erősödni fog, hacsak nem tör ki fegyveres konfliktus.

A befektetők néhány nagy euróövezeti ország inflációs adataira, továbbá az amerikai termelői árindexre figyelnek, és már a pénteken esedékes amerikai inflációs adatokat várják, hogy valami fogódzót kapjanak az amerikai monetáris szigorítás mértékét és ütemét illetően.

A tőzsdéken némi mozgást válthat ki a KBC Group, a Thyssenkrupp, a Glencore és a Prudential negyedéves eredmény-beszámolója - írja az MTI. (Reggel picit gyengült a forint.)

Szerdán gyengüléssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,59 százalékkal, a DAX 1,12 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,40 százalékkal esett. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,37 százalékkal csökkent.

Az ázsiai piacokra is rányomja bélyegét a koreai feszültség, de az indexek csökkenése mögött már inkább a profitkivét és reáltényezők állnak. A szöuli Kospi 0,39 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 0,08 százalékkal, a Shanghai Composite Index 0,75 százalékkal, a hongkongi Hang Seng pedig 0,98 százalékkal esett a kereskedés vége felé.

Az olajpiac az amerikai olajkészletek meglepően nagy csökkenése nyomán megszilárdult. Hivatalos adatok szerint a készletek a múlt héten 6,5 millió hordóval estek, míg az elemzők csak 2,4 millió hordót vártak.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára csütörtök kora reggelig 5 centtel 52,75 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 4 centtel 49,60 dollárra kúszott fel.

Az arany jegyzése árnyalatnyit gyengült, ahogy a piacok lassan kezdenek megnyugodni a Korea körüli feszültség szerdai tetőzése után. A fém unciája (31,104 gramm) csütörtök reggel 1276,40 dolláron forgott az előző napi 1278,66 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!