Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index 14 600 pont környékéről rugaszkodott el, és a 15 900 pont áttörésével begyorsult az emelkedés. A 16 970 pontos ellenállás leküzdése után megnyílt az út a 18 500 pontos ellenállásig. Ez egy megerősített szint, a legutóbbi csökkenő szakasz 38,2 százalékos Fibonacci-szintje is itt található. A hétfői eső gyertyát követően tegnap leszúrt a 16 970 pontos támaszig az árfolyam, ahonnan sikerült elrugaszkodnia. A jelenlegi technikai kép alapján van még tér felfelé, de bármikor jöhet egy nagyobb negatív korrekció. Erős támasz a rés tetejénél, 15 750 pontnál található.

Masszív ellenálláshoz ért hétfőn a Mol, amit gyors áremelkedés előzött meg. A hónap elején még 15 000 forint alatt kereskedtek a részvénnyel, majd az addigi borús hangulat hirtelen optimizmusba váltott. A részvény így 17 500 forintig száguldott megállás nélkül, az itt található szintet azonban már nem tudta áttörni. Vételi pontot egy korrekciót követően érdemes keresni. Így a 16 100 forint környékét tesztelheti vissza az árfolyam, mielőtt újból megpróbálja áttörni a 17 500 forintos ellenállást.

Medvepiaci rally bontakozik ki a BUX grafikonján

Az OTP két és fél éves mélypontról állt talpra szeptember végén, a meredek rally azonban elmaradt. Egy emelkedő háromszög rajzolódott ki a grafikonon 3330 forintos ellenállással, majd múlt héten kitört felfelé a bankpapír. A kitörést rögtön egy fordulós jelzés követte, két gyertyából álló elnyelő eladási alakzat rajzolódott ki. A 3330 forint alatti zárás erősíti meg a formációt, és ekkor a korábbi kitörés álkitörés lehet. Támaszok 3050 és 2870 forintnál találhatók. Pozitív forgatókönyv abban az esetben lépne életbe, ha a 3330 forintos szint felett fordulna meg az árfolyam.

A Richter esetében a két héttel ezelőtti 31 095−31 980 forint közötti rés volt az első, pozitív fordulatra utaló jelzés. Az emelkedés első ízben megtorpant a 35 000 forintnál húzódó hosszú távú csökkenő trendvonalnál, majd a rés tetejének visszatesztelését követően ismét szárnyalni kezdett.

Négy napon keresztül egy huzamban emelkedett az árfolyam, és múlt héten megérintette a 200 napos mozgóátlagot, mely két alkalommal is megálljt parancsolt a Richternek.

Ez a szint jelenleg erős ellenállásnak tűnik, de a tegnapi kereskedési napon ismét megjelentek a vevők, és a 200 napos mozgóátlag áttörése esetén a 37 850 forintos lokális maximumig is elmehet a részvény. Ha ismét lefordul az ellenállásról, akkor 35 000 forint alá is benézhet az árfolyam.

Az 530 forintos ellenállás megfordította múlt héten a Magyar Telekom emelkedését, és azóta 500 forintig süllyedt az árfolyam. Támaszok 485 és 465 forintnál vannak, emelkedésre utaló jelzéseket jelenleg nem látni a grafikonon.

Rácz Balázs

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!