Az ECB három hét után vásárolt újra a portugál adósságból, az ország pénzügyi helyzetével kapcsolatos félelmek kiújulására reagálva.

Az ECB-t az késztette cselekvésre, hogy a tízéves hozam új eurózónás csúcsot fölállítva 7,6 százalék fölé emelkedett - számolt be a Financial Times üzletkötőkre hivatkozva.

Az ECB január közepén függesztette föl átmenetileg a kötvényvásárlási programot.

Európai döntéshozói és befektetői vélemények szerint a tízéves lejáratú portugál adósság finanszírozása nem fönntartható 7 százalék fölötti hozamokkal; miközben Lisszabon közel 9,5 milliárd eurós, a második negyedév végén lejáró adósság újrafinanszírozásának feladatával küzd.

A több kisebb részletben megvalósuló ECB-vásárlás hatására a hozam 7,3 százalék körüli szintre mérséklődött - enélkül vélhetően jóval magasabb hozam alakult volna ki.

A Portugáliával kapcsolatos aggályok felerősödése összefügg azzal a bizonytalansággal, amely az eurózóna stabilitásának kilátásait övezi.

Magas költségvetési hiánya, a szerény gazdasági kilátások és a nagy adósság-újrafinanszírozási igény irányította ismét az országra a reflektorfényt - idézte a Financial Times Enam Ahmedet, a Moody's londoni elemzőjét.

Bár a kormány szerint a januári, a bázisnál 15 százalékkal magasabb adóbevételek tiszta jelzést adnak arról, hogy az ország jól halad ambíciózus hiánycélja elérésében, elemzők további intézkedéseket várnak.

Különösen az ország gyenge gazdasági kilátásai aggasztóak, miután részben a megszorítások hatására Portugália egy rövid tavalyi fellendülést követően ismét recesszióba hullott. A csütörtöki adatok szerint közben januárban ötéves csúcsra, 3,6 százalékosra gyorsult a pénzromlás.

Az állampapírpiacról 2011-ben 18-20 milliárd euró forrást tervez bevonni az ország. Mindaddig, amíg Portugália képes a piacról finanszíroznia adósságát, nem szorul külső segítségre. Amennyiben viszont nem, akkor Portugália Görögországot és Írországot követve szintén külső segítségre szorulhat az eurózónában, ami pedig Spanyolországra és a devizaunióra nézve is veszélyes lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!