Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A NAPI Gazdaság cikke. A gazdasági bizottság tegnapi ülésén mind az öt párt képviselői támogatták egy olyan indítvány benyújtását, amely a stratégiai cégek vezetőinek idő előtti leváltását, visszahívását alaposan megnehezítené. A testület által jegyzett módosító javaslat szerint e társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait csak kétharmados többséggel lehet a jövőben visszahívni az érintettek mandátumának lejárta előtt. A javaslat szerint ettől eltérő, akár feles, akár más minősített többséget megszabhat az alapszabály, de annak kifejezetten szerepelnie kell abban. A bizottsági módosító indítvány indoklását nem aprózták el a képviselők, egyszerűen szerintük csak arról van szó, hogy az ellátásbiztonságban szerepet játszó cégeknél ily módon a vezetőváltások tervezettek legyenek. A módosító indítványról a jövő héten szavaz a parlament, csakúgy, mint arról a javaslatról, amely egy huszárvágással a lex Mol hatálya alá vonná stratégiai cégekként a vízellátásban utazó közműcégeket. Tovább bővülhet az energiacégek köre is, ugyanis eredetileg csak az energiaellátásban közvetlenül érdekelt energiatermelőket és szolgáltatókat védték volna külön szabályokkal, ám a mostani javaslat ezen cégek körét ezek leányvállalataira is kiterjeszti. Az előterjesztő igazságügyi tárca főosztályvezetője, Győri Enikő közölte a gazdasági bizottsággal, hogy a készülő jogszabály ellen az Európai Bizottság nem emelt kifogást, ezért annak további módosításait, illetve a törvény hatályának kiterjesztését a kormány is támogatja. A jövő heti részletes szavazás után a jogszabályt két hét múlva elfogadhatja a parlament, így az október közepére már hatályba is léphet. A törvényjavaslat alig burkolt célja a törvény által stratégiainak nevezett tőzsdei és nem tőzsdei cégek felvásárlásának nehezítése. Például a felvásárló cégnek részletes üzleti tervet kell készítenie a céltársasággal kapcsolatos terveiről, de szerepel a jogszabályban az a javaslat is, amely megszüntetné azt a szabályt, hogy a tőzsdei cég saját részvényeiből csak tíz százalékot birtokolhasson, bár az OMV-vel folytatott harcban ezt a jogszabályhelyet is sikerült megkerülnie a Molnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!