A bécsi mellett három közép-európai tőzsdét kontrolláló Wiener Börse AG közös kereskedési rendszer felállítását tervezi, hogy megkönnyítse a részvénykereskedelmet a régióban - tudósít a Bloomberg hírügynökség.

Egy londoni kereskedőnek így elég lesz egyetlen rendszerhez csatlakozni, és mind a négy tőzsdét eléri - mondta Michael Buhl vezérigazgató egy New York-i befektetési konferencián adott interjúban. Buhl arra számít, hogy ezzel a négy tőzsde jobban bekapcsolódik a nemzetközi tőkeáramlásba. A Wiener Börse idén részesedést vásárolt a ljubljanai, a budapesti és a prágai tőzsdében, és célja egy olyan szövetség létrehozása, amely sikerrel veheti fel a versenyt olyan nagyobb riválisokkal, mint a NYSE Euronext, a Deutsche Börse vagy a Nasdaq-OMX csoport.

A közös kereskedési rendszer valószínűleg a Xetra lesz, amelyet a bécsi tőzsde jelenleg is használ - mondta Buhl. A négy tőzsde ezenkívül közösen járhatna road show-kra (bemutatkozó körutakra) és mutathatná be a cégeit a befektetőknek - mondta a vezérigazgató. Minden tőzsde a saját országában dolgozna tovább újabb részvények bevezetésén. A bécsi tőzsde 2009-ben kidolgozza a stratégiát és még ugyanebben az évben megkezdi a változások megvalósítását.

A Xetra-rendszert kidolgozó Deutsche Börse támogatja a terveket - mondta Frank Herkenhoff szóvivő. Xetra-rendszert használ még a bolgár és az ír tőzsde is. A bécsieknek azonban távolabbi terveik is vannak. Érdeklődünk a varsói tőzsde iránt is - mondta Buhl, de Bukarest, Szófia, Zágráb és Belgrád számára is logikus lépés lehet csatlakozni a csoporthoz, és a bécsi tőzsde kész részesedést vásárolni ezekben a tőzsdékben is. A Bloomberg tudósítása megjegyzi, hogy az 1771-ben Mária Terézia által alapított bécsi tőzsdénél hagyomány, hogy nem osztrák részvényekkel kereskedik. A második világháború előtt például 37 százalék volt az Ausztrián kívüli részvények aránya a parketten.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!