Bedőlt a lej, zuhan a tőzsde Romániában

Pánikszerű lejeladás kezdődött a piacokon.
Túrós-Bense Levente, 2012. július 4. szerda, 14:47
Fotó: Napi.hu

A román jegybank agresszív védekezése ellenére újabb történelmi mélységbe, 4,4715-ös szintre zuhant a lej árfolyama az euróhoz képest. A szerdai árfolyam, 2,1 banival magasabb a keddi értékeknél és 0,53 banival a májusi rekordszintnél.

Helyi piaci szakértők szerint a külföldi szereplők pánikszerű lejeladásba kezdtek a hírre, miszerint a kormánykoalíció az államfő felfüggesztésére készül. Az árfolyam már kedden zuhanásnak indult, miután a Szociálliberális Unió (USL) leváltotta az ellenzéki ombudsmant és mindkét ház elnökét. A szerdai reggeli nyitást követően londoni szereplők 4,4720-4,4730 tornászták fel az euró árfolyamát, a jegybanki intervenció végül 4,47-es szintig erősítette vissza a nemzeti valutát.

A bukaresti tőzsde is negatívan reagált az egyre nagyobb méretek öltő belpolitikai csatározásokra, a vezető index a BET-C 15 óra körül 3,5 százalékos mínuszt mutatott, a blue chipek indexe a BET 3,75, a befektetési alapok indexe a BET-FI 2,8 százalékkal zuhant.

A hitelbiztosítási felárakat egyelőre nem befolyásolták a politikai feszültségek, a román CDS-ek jelenleg 390 bázisponton állnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2012.07.04 19:01

De az. Sajtókampány hamis hírekkel, majd sortolás. De legalább már nem itt csinálják. Persze jobb lenne, ha a románok is megtanulnának védekezni, akkor ezzel a módszerrel mehetnének mondjuk Pakisztánba. Ott meg meg is nyúznák őket, az ott még PC.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.04 15:27

Nem ismerős a helyzet a 2010 második felének magyar helyzetéből?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html