Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elismerte tettét, így az Egyesült Államokban bűnösnek találták sorozatos csalásban és tisztességtelen árfolyam-manipulációban Navinder Saraót, a 37 éves kereskedőt, aki a hatóságok szerint nagyban hozzájárulhatott a 2010-es villámkrach (flash crash) kialakulásához a vezető amerikai tőzsdéken - számolt be a Reuters.

A bíróság előtt narancssárga rabruhában megjelenő Sarao a vádalku keretében vállalta, hogy 12,9 millió dollárnyi büntetést fizet az Egyesült Államok kormányának illegálisan megtermelt profitjából. A hatóságok szerint szülei londoni, a Heathrow reptér közelében lévő házából manipulálta a Chicago Mercantil Exchange-en a határidős árfolyamokat, hogy azok számára profitot hoztak, ugyanakkor jelentősen hozzájárultak a 2010-es nagy, néhány perc alatt lezajló tőzsdei áreséshez. Az amerikai Határidős- és Árupiaci Bizottság (CFTC) összesen 38 millió dollárnyi büntetést szeretett volna behajtatni a traderen és a piacon való kereskedéstől való örökös eltiltását szerették volna elérni.

Óvadékért cserébe hazaengedik

A megegyezés keretében Saraót 750 ezer dollárnyi óvadékért cserébe hazaengedik az Egyesült Királyságba, ahol együttműködik az amerikai hatóságokkal hogy hozzáférjenek a világ több pontján lekötött tőkéjéhez, s ki tudja fizetni a büntetést.

Bár az Egyesült Államokban a 2010-ben életbe lépett Dodd-Frank törvény alapján a tisztességtelen árfolyam manipulációnak azt a fajtáját, amelyet elkövetett börtönbüntetéssel is lehet sújtani, az Egyesült Királyságban ez egyelőre nem bűncselekmény, amint arra a Financial Times rámutat. Az amerikai hatóságok egyébként az eredeti 22 vádpontból 20-at ejtettek ellene, eredetileg halmozott büntetésként akár 380 év börtönt is kiszabhattak volna rá.

A manipuláció lényege

Az általa használt, úgynevezett "rétegzéses" (spoofing) árfolyam-manipuláció lényege, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű ajánlattal árasztja el a kereskedési könyvet, s ezzel téríti el a piaci árakat. Azt, hogy ez hogyan járulhatott hozzá a 2010-es villámkrachhoz, itt írtuk le korábban részletesebben.

Az üggyel kapcsolatban több piaci szakértő is nyilatkozott. Egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy Sarao mindössze a második olyan személy, akit ilyen ügyben a törvény életbe lépése óta az amerikai hatóságoknak sikerült sikeresen vád alá helyezniük. Másikuk meglehetősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az egyébként komolyabb Aspergeres személyiségjegyeket mutató Sarao önmagában valóban képes lett volna hálószobájában a számítógép előtt ülve előidézni a hatalmas tőzsdei áresést.

Renato Mariotti, korábbi amerikai államügyész, aki jelenleg egy magán ügyvédi iroda partnereként tevékenykedik, tavaly már sikeresen helyeztette vád alá ilyen ügyben Michael Cosca árupiaci brókert. Szerinte a mostani ítéletnek szimbolikus jelentősége van, az amerikai hatóságok meg akarták mutatni, hogy a hasonló árfolyam-manipulációkat alkalmazó szereplőket képesek elkapni, s sikeresen vád alá helyezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!