Bedurvultak a profik - all in

Mindenki az emelkedésre játszik az amerikai részvénypiacon, az alapkezelők körében rekord közeli szintre emelkedett a vételi pozíciók aránya.
Napi.hu, 2013. november 4. hétfő, 15:31
Fotó: Napi.hu

Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos félelmek egyelőre elmúltak, a Fed taperingjére még várni kell egy kicsit, s ez a jelek szerint elképesztő optimizmussal töltötte el a portfólió menedzsereket a részvénypiac kilátásait illetően. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM heti felmérése szerint a tagjai által kezelt portfóliókban rekord közeli szintre emelkedett a portfóliókban az S&P 500-as irányában a vételi kitettség aránya.

Ez a múlt héten elérte a 94 százalékot, a 90 százaléknál magasabb értékekre viszonylag ritkán van példa a felmérés történetében. Utoljára ilyen magas vételi kitettséget márciusban mértek a megkérdezettek körében, ezt megelőzően 2007 elején volt példa hasonló pozicionáltságra.

NAAIM tagok pozicionáltsága
Napi.hu


Bár az ellentét analízis szerint az ilyen mértékű vételi kitettség a kedvezőtlen jel kellene hogy legyen - ha mindenki már egy irányba áll, nem lesznek újabb érkezők, akik tovább hajtsák az árakat - azonban a felmérés története nem ezt mutatja. Mind 2007 januárját, mind az idei március követően a szélsőségesen optimista pozicionáltságot még hetekig, hónapokig tartó felfelé menet követte a piacon.

Ennek ellenére - figyelembe véve a más hangulati felméréseknél is tapasztalt szélsőséget - minden látszattal szemben nem az ilyen időszakok jelentik a legkedvezőbb beszállási lehetőséget a részvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK