Júliusban 12 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon annak ellenére is, hogy a befektetők ismét 44 milliárd forintot vontak ki az alapokból - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A hónap végén a szövetség tagjai mindösszesen 6 225 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Alig volt tőkebeáramlás

A pénzpiaci alapoknál kis mértékű tőkebeáramlást mértek, ennek mértéke elérte az egymilliárd forintot, a vagyon így 1,7 százalékkal növekedett. A kötvényalapoknál a tőkeáramlások eredője gyakorlatilag nulla volt. A rövid futamidejű kötvényeknél tőkebeáramlást tapasztaltak, de ugyanekkora tőkekivonás volt a hosszú és a szabad futamidejű kötvényalapoknál. Az állampapírpiaci hozamok viszont csökkentek, így az árfolyamok nőttek, ezért a kötvényalapok vagyona 0,7 százalékkal növekedett júliusban.

A vegyes alapoknál volt még tőkebeáramlás az elmúlt hónapban, ez azonban csupán technikai jellegű, mivel az egyik, csaknem 40 milliárd forintos vagyonú ingatlan alapok alapja kategóriát váltva átkerült a kiegyensúlyozott vegyes alapok közé. Az óvatos és a dinamikus vegyes alapoknál is tapasztaltak kisebb tőkebevonást, mindennek eredőjeként a vegyes alapok vagyona 4,7 százalékkal nőtt a hónap során és így stabilan 1000 milliárd forint fölött van.

Fogy a pénz

A részvényalapokból ugyanakkor 2,7 milliárdnyi távozott, de a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,6 százalékkal emelkedett. A tőkevédett alapokból 3 milliárd forint távozott, a hozamoknak köszönhetően viszont mérséklődött a vagyonvesztés. Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 5,5 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok ebben a kategóriában is pozitívan alakultak olyannyira, hogy még a tőkekivonást is kompenzálták, így nem csökkent a vagyon.

A származtatott alapoknál is komolyabb visszaváltás volt júliusban, az értéke megközelítette a 12 milliárd forintot. Az ingatlanalapokból júliusban 74 milliárdnyi tőke távozott. Azonban ebből az összegből közel 40 milliárd technikai jellegű tőkekivonás az egyik alap vegyes alappá történő átalakítása miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!