A JPMorgan elemzőinek becslése szerint a tőzsdei befektetések immár 80 százalékáért különböző automatizmusok felelnek. A befektetési bank szakértőinek becslése szerint az összes tőzsdei részvényekbe fektető alapba befektetett összeg mintegy 60 százaléka már passzív befektetési alapokban van, legyenek azok egyszerű indexkövető alapok vagy tőzsdén jegyzett befektetési alapok, azaz ETF-ek - írja a CNBC.com.

A fennmaradó 40 százalék fele azonban úgynevezett "quant" alapokban van, amelyek különböző technikai jelzések alapján automatikusan nyitnak pozíciókat, így valójában már csak 20 százalékos súlya van az olyan befektetési alapoknak, amelyeket aktívan kezelnek, és ahol az alapkezelő adott döntése alapján történik egy-egy részvény adásvétele. Az automatikus befektetési döntések egyre nagyobb aránya oda vezet, hogy a piac érzékenyebben reagál egy-egy hírre, és az árfolyamok volatilisebbé válnak.

Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital nevű hedge-fund cég vezérigazgatója szerint a passzív befektetési formák túlsúlya komoly problémákat fog okozni a globális részvénypiacokon, szerinte ez egyértelműen erősíti a tőzsdéken a csordaszellemet.

A JPMorgan adatai szerint a passzív részvénybefektetési alapokba idén eddig nettó 39 milliárd dollár áramlott az Egyesült Államokban, míg az aktívan kezelt alapokból összesen 90 milliárd dollár áramlott ki.

A Financial Times-ban korábban megjelent egyik elemzés szerint a tőzsdén jegyzett alapokban kezelt vagyon értéke globálisan elérte az 5200 milliárd dollárt. Ez magasabb, mint például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mérlegfőösszege. A Moody's egy korábbi becslése az amerikai passzív alapokban kezelt vagyont 5700 milliárd dollárra tette, míg az aktív alapokét 7000 milliárd dollárra. Ebben az elemzésben azonban egyrészt nem csak a részvényalapok szerepeltek, másrészt a "quant" alapokat az aktívan kezelt alapok közé sorolták. A Moody's előrejelzése egyébként arról szólt, hogy az aktív alapokban kezelt vagyon nagyságát először 2021-ben fogja megelőzni a passzívakra bízott pénzösszeg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!