Befellegzett az eurónak - új király születik

A befektetők egyre magasabb szintre hajszolják a dollár árfolyamát a többi devizával szemben. Ennek oka, hogy a piacok alkalmazkodni igyekeznek a megváltozott körülményekhez, a világ vezető gazdaságainak teljesítménye egyre jobban elszakad egymástól, s eközben készülnek a hamarosan elkövetkező kamatemelésekre a Fed részéről - írja összefoglaló anyagában a Financial Times.
Napi.hu, 2014. szeptember 10. szerda, 16:02
Fotó: Admiral Markets

A dollár árfolyama hatéves csúcsra emelkedett a napokban a japán jennel szemben, s a vezető devizákból alkotott devizakosárhoz képest 14 hónapos csúcsot ért el. Az amerikai deviza felértékelődése jól mutatja az egymástól egyre inkább elváló monetáris politikai irányokat az Atlanti-óceán két partján. Az ECB a várakozások szerint tovább enyhít monetáris politikáján, hogy harcoljon a defláció veszély ellen az euró zónában, miközben a Fed arra készül, hogy újabb részleteket közöljön arról, mikor és milyen gyorsan várhatóak részéről kamatemelések - emlékeztet a brit pénzügyi lap.

Új fázisba léptünk. A QE3 néhány hónapon belül megszűnik, s megtörténnek a lépések az első kamatemelések irányába - mondta a lapnak Stephen Jen, az SLJMacro nevű hedge fund vezetője. Szerinte most esély van arra, hogy a Fed monetáris politikája által eddig nyomás alatt tartott dollár alulértékelt árfolyama megtalálja valós értékét.

Az eurózóna és japán gyengülő gazdasága kombinálva azokkal a várakozásokkal, hogy a Fed kamatpolitikájával kapcsolatban új, iránymutatással szolgálhat megrázta a devizapiacokat egy viszonylag alacsonyabb likviditású periódust követően. A július eleje óta lezajlott mintegy 6 százaléknyi dollárerősödés az euróval szemben jórészt az ECB monetáris lazításával kapcsolatos várakozásoknak volt köszönhető, azonban az e heti emelkedést már más motiválta. A keddi dolláremelkedésnek a lökést a San Franciscó-i Fed által publikált elemzés adta, e szerint ugyanis a piac alulárazza az amerikai kamatemelések ütemét annak megkezdése utáni időszakban.

A piac jelentősen alulbecsüli az amerikai kamatemelés idejét és sebességét - mondta Steve Englander, a Citigroup stratégája. Sokan még csak most kezdik el sejteni, hogy ez a folyamat korántsem lesz annyira piacbarát - tette hozzá szakember.

A forint is megsínyli

A feltörekvő piaci devizák különösen érzékenyek az amerikai kamatokra, s ennek megfelelően jelentősen esett árfolyamuk. A török líra, a dél-afrikai rand, a mexikói peso, de a magyar forint árfolyama is gyengült a hét eddig eltelt időszakában.

A piaci szereplők már eddig is jelentős pozíciókat építettek ki a határidős piacokon az euró és a jen ellenében, arra spekulálva, hogy az ECB és a Bank of Japan is tovább lazíthat monetáris politikáján. Eközben a skót függetlenségi népszavazás csak növelte a bizonytalanságot, s a Bank of England kamatemelésének időzítésa rosszat tett a font árfolyamának, amely hétfőn egy éve nem látott mértékű gyengüléssel reagált.

A hedge fundok, amelyek már korábban a dollár erősödésére fogadtak ez év első felében nem teljesítettek túl jól, számításaikat ugyanis keresztülhúzta az eddig a vártnál enyhébb hangnemet megütő Fed, az amerikai gazdaság első negyedévének a szokatlan téli időjárás miatti rossz teljesítménye és az euró alulbecsült ellenálló képessége. A mostani dollárerősödés várhatóan enyhíti az ezekre az alapokra a befektetők részéről nehezedő nyomást is. Van aki szerint a most megindult mozgás csak egy nagyobb hullám kezdetét jelenti. A gazdasági teljesítmények és az alkalmazott monetáris politikák közötti divergencia csak most vesz lendületet, s ez nyomás alatt fogja tartani az eurót és erősíti a dollárt - mondta Marc Chandler, a Brown Brothers Harrimans globális piaci stratégája a lapnak.

Jöhet lassan a pihenő

Az elmúlt időszakban lezajlott euró gyengülés olyan heves volt, hogy az euró/dollár keresztárfolyam régen nem látott túladott állapotba került. A 14 napos RSI mutató értéke 17 alá süllyedt, erre utoljára 2012 májusában volt példa. A túladott állapot miatt könnyen elképzelhető, hogy az árfolyam megnyugszik a következő napokban és korrekció zajlik le a piacon. A korrekcióban azonban az árfolyam útját több fontos ellenállás gátolhatja, igaz, ezek a jelenlegi szintnél jóval magasabb helyezkednek el. Ilyenek lehetnek a korábbi euró erősödést jelző trend lokális mélypontjai, ahonnan a korábbi trend újabb lendületet vett, a mellékelt grafikonon jól láthatóak ezek a szintek.

EUR/USD napos
Alfatrader

Az euró gyengülésének útját állhatja az 1,27-1,278 közötti zóna, ennek jelentősége jól látszik a grafikonon. Felfelé a legközelebbi letört fontos támasz szint 1,312-nél látható. A nyár folyamán letört két támasz, 1,348-nál, majd 1,336-nál azonban jól jelzi, hogy ez euró középtávon immár gyengülő trendben van, s a technikai elemzés szabályai szerint a jövőben nagy valószínűséggel a jelenleginél is alacsonyabb mélypontok alakulhatnak majd ki az euró/dollár keresztárfolyamban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ubisanyi, 2014.09.11 11:30

@gigabursch:
Há hogyne! Az a csúnya,rothadó,dekadens nyugat! Különösen az a gonosz,csúnya USA! Ahogy azok élnek,öcsém! Teljesen igazad van! Szar 4,1%-os növekedést tudnak felmutatni a pancserek! Menekül is mindenki a szaros nyugatról! A sok magyar is Moszkvába,meg Perm-be meg Krasznodarba vágyódik! Meg sokan mennek mostanába Kínába is! Ott különösen falun van jóvilág! De azért a nagyvárosokban is jó az élet, havi 40 napot dolgozol 16 órát, és 30-40 Ft-ot is megkeresel. Egyszóval irány kelet! Remélem neked már megvan a vonatjegyed Üzbegisztánba! Vigyed a családot is! Az asszony megtanul kecskét fejni este meg majd rajtad gyakorol!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gigabursch, 2014.09.11 04:09

Szarban van a dollár a rubel-jüan alapú szénhidrogén vásárlástól.
Nem kicsit.

Bele is fog dögölni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2014.09.10 18:47

Szerintem minden árfolyam "lufi" ami eltér a realítástól. Reális árfolyam meg nem sok van. :)
Amúgy meg gondolom most ébred a piac hogy korábban fog megszünik a QE3 és aztán előbb indul a kamatnövelési ciklus: vége az ingyen pénz korszaknak a világ azon felén. Szerintem mindössze ennyi látszik az EUR/USD árfolyamon. Ja! Mindkettő tartalékvaluta is egyben ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.09.10 18:31

a dollár is lufi, csak azért nem padlózik le az árfolyama, mert tartalékpénzként halmozódik a világban.
ez teszi lehetővé az amerikaiak masszív túlfogyasztását , amit a gigantikus külker és fizmérleg hiány is mutat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2014.09.10 17:56

1 euró a bevezetésekor 0,80 USA centet ért. Most 1,29-et. Akkor mi ez a hülye cím? Szaklap. Akkor mit írhat a Blikk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html