A Raiffeisen múlt hét végén bejelentette, lefújja lengyel leánybankjának első nyilvános kibocsátását és tőzsdei bevezetését a gyenge kereslet és az alacsony ajánlati árak miatt. A lengyel felügyelet a jelek szerint azonban nem tágít, továbbra is ragaszkodik a Polbnak tőzsdei bevezetéséhez - tudósított a Reuters.

Az események előzménye, hogy a Raiffeisen elvileg a lengyel bank 2012-es megvásárlásakor már kötelezettséget vállalt arra, hogy a bank kisebbségi részesedését tavaly nyárig nyilvános kibocsátás során értékesíti befektetők részére és a részvényeket bevezeti a Varsói Értéktőzsdére. Az osztrák bankcsoport tavaly nyáron már halasztást kért kibocsátásra, s az év második felében komoly tárgyalásokat folytattak a lengyel leánybank, a Polbank eladásáról. Az eladási folyamat azonban novemberben elakadt.

A lengyel leánybank problémáját az jelenti, hogy meglehetősen nagy deviza, elsősorban svájcifrank hitelportfólióval rendelkezik, s ezek sorsa még mindig kétséges Lengyelországban. Ráadásul szakértők korábban azt mondták, hogy ha a befektetők olyan banki részvényét akarnák megvenni, amely nagy devizahitel portfólión ül, azt meg tudják tenni a már tőzsdén lévő bankok részvényeivel is.

A Raiffeisen áprilisban bejelentette, hogy a következő két-három évben komoly átszervezéseket és leépítéseket hajt végre a Polbanknál, hogy így állítsa helyre a lengyel leány profitabilitását.

A Polbank kibocsátási tájékoztatója egyébként hosszasan sorolja azokat a lehetséges okokat, amelyek miatt a Raiffeisen az IPO leállításáról dönthet. Ezek között szerepelt a részvények iránt mutatkozó nem elégséges kereslet, illetve a túlságosan alacsony eladási árfolyam is.

A Raiffeisen szóvivője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az osztrák bank igen komolyan vette az egész kibocsátási folyamatot. Mint mondta, több mint 100 befektetői találkozón vettek részt a bank képviselői, több mint 350 elemzői összefoglalót küldtek ki, Párizsban és Varsóban is raod-show-ztak a lengyel bankkal.

A lengyel felügyelet ugyanakkor a hírügynökséggel azt közölte, tudomásul vették a kibocsátás leállítását. Jelezték, hogy ennek ellenére meg kívánják tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Polbank részvényeinek 15 százalékát értékesítsék és bevezessék azokat a tőzsdére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!