Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy hátraarcot csinált a Goldman Sachs devizapiaci elemzőcsapata a Marketwatch tudósítása szerint. Míg tavaly év végén még a 2017-es év általuk 10 legjobbnak tartott üzlete közül három a dollár erősödésére nyitott pozíció lett volna különböző devizákkal szemben, az amerikai deviza csak nem akart év eleje óta tovább erősödni, s most a pozíció zárását javasolják.

A befektetési bank elemzői alapvetően három okkal indokolják, miért változott meg drasztikusan álláspontjuk a dollár várható árfolyam alakulásával kapcsolatban. Az első a globális gazdaság vártnál nagyobbnak tűnő növekedése, amely szerintük kedves a többi devizának a dollárral szemben. Ezen kívül a dollár árfolyamának tavaly év végén komoly lendületet adott Donald Trump választási győzelme, sokan ugyanis az ígért adóreformok és infrastrukturális beruházások miatt az amerikai gazdaság további erősödését várták, ami az akkori vélekedés miatt lendületet adhatott volna az amerikai devizának. Azonban a választási ígéretek megvalósítása az elmúlt hetekben egyre távolabbinak tűnik, s a Goldman elemzői szerint Trump retorikája is arra utal, hogy kívánatosabbnak tartana a jövőben egy, a jelenleginél gyengébb dollárárfolyamot.

A harmadik ok pedig a Fed. A dollárhívők régóta úgy gondolják, hogy mivel a Fed a többi nagy jegybanknál hamarabb kezdte meg a kamatemelést, és monetáris szigorítást, ez szintén a dollár malmára hajtja a vizet.

Azonban a Fed Nyíltpiaci Bizottságának márciusi üléséről készült jegyzőkönyvből kiderült, a jegybank tisztségviselői már arról tanakodnak, hogyan tudnák még az idén megkezdeni a kvantitatív lazítások miatt hatalmasra duzzadt mérlegfőösszeg csökkentését. Ha ez elindulna, a befektetési bank szakértői szerint szintén gyengíthetné a dollárt.

A nagy dollárvásárlási ötlet az év eleje óta amúgy sem teljesített igazán jól. Az euróval szemben 2, az angol fonttal szemben 3,5, a jüannal szemben 1 százalékot gyengült mostanáig az amerikai deviza. Persze a Trump győzelme utáni dollármániában nem volt egyedül a Goldman Sachs, több más nagy befektetési bank stratégái is hittek a történetben. A Société Général gurui például akkori elemzésükben úgy vélték, "itt az idő, most vagy soha" hamarosan eljön a paritás és az az alatti árfolyamok az

Azonban ha a hosszabb távú euró/dollár grafikont nézzük, még nincs minden veszve a dollár számára. Az árfolyam már lassan két éve sávozik a nagyjából 1,05 és 1,15 közötti csatornában, ahonnan az év elején megpróbált lefelé kitörni. Ez a kitörést egyelőre nem jött össze, de a technikai elemzés szabályai szerint ha a kurzus elhagyja valamelyik irányban a sávot, akkor a sáv szélességével megegyező mozgás várható a kitörés irányában. Egyelőre azonban ez a kitörés nem történt meg egyik irányban sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!