Az amerikai részvényindexek intenzív emelkedésük után valójában már hetek óta csak oldalazásra képesek. Ez megváltozhat, ha a holnap induló gyorsjelentési szezon ehhez kellő munícióval tudna szolgálni - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Akár az is elképzelhető, hogy az év második felében visszatér a két számjegyű növekedés.

Az igazi optimizmusra a csütörtöki, vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő piaci adatok adták meg az alapot, s a hírügynökség szerint már vannak olyan elemzők, akik szerint az első negyedéves visszaesést követően a második negyedévben akár 4 százalékos növekedést is produkálhatott az amerikai gazdaság. Ez egy erős adta volt, amely egy már amúgy is erős negyedév végén érkezett - mondta Stuart Hoffman, a PNC Financial Services vezető közgazdásza a munkaerő piaci adatra.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az S&P 500-as index cégeinek nyeresége a második negyedév során átlagosan 6,2 százalékkal nőhetett, s a harmadik és a negyedik negyedévben ismét két számjegyű profitbővüléssel lehet számolni. Az elemzők az év második felében ugyanis 10,9 és 11,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek. Utoljára 2011 harmadik negyedévében sikerült két számjegyű növekedést felmutatniuk az amerikai tőzsdei cégeknek, akkor átlagosan 18 százalékos volt a bővülési ütem.

Vannak azonban olyan optimisták is, akik szerint a 10 százalékos határt már a második negyedévben is átléphették a cégek. Van erre egy nagyon halvány esély - mondta Tim Ghriskey, a Solaris Group befektetési igazgatója.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A hivatalos jelentési szezon az Alcoa kedd esti számaival indulhat meg. Csütörtökön a Family Dollar Stores,  pénteken pedig a legnagyobb amerikai jelzálog hitelező, a Wells Fargo teszi közzé számait.

Ami igazán nagy várakozással töltheti le a befektetőket az az, hogy a pozitív profitfigyelmeztetések száma hat negyedév óta nem látott magasságba emelkedett. A 133 közzétett vállalati előrejelzés közül eddig 97 negatív, 24 pozitív és 12 a várakozásoknak megfelelő eredményt valószínűsített. A 4-1-es negatív-pozitív arány a legalacsonyabb 2012 negyedik negyedéve óta.

Ráadásul általában is elmondható az, hogy a nyereségek növekedésének üteme általában meghaladja az elemzők által vártat. A recesszió 2009 negyedik negyedévi vége óta a jelentési szezon elején előrejelzettnél a cégek átlagosan 5,7 százalékkal produkáltak magasabb növekedést a közzétett adatok szerint.

A várakozásoknál magasabb nyereségek mindenesetre megadhatnák a lendületet a piacnak ahhoz, hogy az amúgy is rekordszinteken tartózkodó amerikai részvényárak felfelé törjenek ki - írja a Reuters. A jó makroadatok ehhez nem lennének elegendőek, a befektetők a cégek nyereségadataiban is meggyőző bizonyítékokat kell hogy találjanak a további vásárlásokhoz - nyilatkozták a megkérdezett szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!